Yurt Dışından Getirilen Telefonlarda 2. El Ticaretine Son!

Yurt Dışından Getirilen Telefonlarda 2. El Ticaretine Son!

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, yurt dışından gelen vatandaşların 3 yıllık süre içerisinde sadece 1 adet telefon getirebileceği duyuruldu. Söz Konusu uygulama 1 Kasım 2022 itibariyle yürürlüğe girecek.

30 Mayıs 2019 tarihinde getirilen düzenleme kapsamında bugüne kadar 2 yıl olan sürenin 3 yıla çıkarıldığı belirtildi. İkinci bir koşul olarak bu telefonlar için "yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılması şartı” da eklendi. Bu süre içerisinde birden fazla cihaz getirmek isteyenlerin IMEI kayıt ücretine ek olarak bir de gümrük vergilerini ödemesi gerekecek.

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü "Söz konusu uygulama dahilinde cep telefonu limitinin (üç takvim yılında 1 adet) takibi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile koordine bir çalışma düzeni oluşturulduğu ifade edildi.

BTK’nın aktardığı veri ağı ile oluşturulan sorgulama ekranı sayesinde ülkeye girişte, gümrük sahalarında görevli gümrük muhafaza memurları tarafından gerekli kontrol ve denetim işlemleri gerçekleştirilecek.

Bakanlık açıklamasını "Böylelikle yolcu beraberi getirilen cep telefonlarının takibi sağlanarak kişisel muafiyetlerin suistimal edilmesinin önüne geçilecektir" ifadesiyle sonlandırdı.

Haber ve Fotoğraflar: Bahar Mert (Medya ve İletişim 2. Sınıf Öğrencisi)

×