‘‘Yapay Zekâ Yeni Bir Kavram Değil’’ İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdül Halim Zaim, Konuğumuz Oldu!

‘‘Yapay Zekâ Yeni Bir Kavram Değil’’ İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdül Halim Zaim, Konuğumuz Oldu!

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdül Halim Zaim, Dr. Öğr. Üyesi Gözde Sunal’ın yapay zekâ kavramı hakkındaki sorularını yanıtladı.

Bazı teknolojilerin zaman zaman popülerleştiğini vurgulayan Prof. Zaim, ‘‘Yapay zekâ aslında yeni bir kavram değil, dönem dönem yok olan ama son dönemde yeniden popüler hale gelmiş bir kavram. Yapay zekanın hedefi insan gibi davranan makineler üretebilmektedir. 1940’larda böyle başladı ancak o günkü teknoloji ile bunu geliştirmek zordu. Makine öğrenmesi denilen yani robotun insan gibi davranma, insan gibi hareket etme kabiliyetleri kazanması ve düşüncenin modellemesi çok uzun zaman aldı. Yapay zekada nihai amaç insansı faaliyetler yapabilecek makineler üretebilmek’’ şeklinde konuştu.

‘‘Rasyonel ve Kurallı Eylemleri Daha Kolay Öğrendi Yapay Zekâ’’

Örneğin satrançta insanla yarışan bilgisayarların üretilebildiğini ifade eden Prof. Zaim, ‘‘İrrasyonel düşünebilecek, insan gibi kararlar verebilecek makineler üretebilmek zor. Çünkü işlemci sorunu da devreye girdi burada. Zaman içinde çözülen işlemci sorunundan sonra insan beynindeki milyonlarca nöron, milyonlarca cpu ile taklit edilmeye başlandı’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Kendi Kodunu Değiştirebilen Programlardan Söz Ediyoruz’’

Birbirinden bağımsız teknolojilerin bir araya gelerek yapay zeka teknolojisini de geliştirdiğini ifade eden Prof. Zaim, ‘‘Kendini geliştirebilen, kendi kodunu değiştirebilen bir programdan bahsediyoruz artık. Bu, o programın yazılımcısının beyninden öteye geçebilmesi anlamına geliyor. İşte yapay zekanın geleceğinde bunu konuşuyoruz. İnsanın hayal gücünün ön göremeyeceği bir yere doğru gidiyoruz. Pek çok sektörde ve gündelik hayatımızda yapay zeka var. Ancak korkutucu olan bu teknolojilerin olmadığı bir hayatı artık düşünemiyoruz. Yapay zekanın dokunmadığı sektör yok. Sağlıkta cerrahi müdahaleyi kendisi yapabilen robotları konuşuyoruz’’ dedi.

‘‘Yapay Zekanın Pazar Karşılığı 300 Milyar Doları Aşacak’’

Prof. Zaim, ‘‘Öte yandan bunun bir de Pazar karşılığı var. Yapılan bir araştırmaya göre 2025’e doğru 300 milyar doları geçmesi öngörülüyor. Korkunç bir Pazar payından söz ediyoruz. Belki eğitimi yeniden tasarlayacağız. Savunma sanayii her zaman önemli zaten. Özellikle ulaşımda ve başka sektörlerde de yapay zekanın faydalarını kullanacağız. Olumsuz amaçlarla kullanmak isteyenler de var ve olacak, umarız onların sayısı azınlıkta kalır. Onlarla mücadele etmek için de siber güvenlik gibi alanlar devreye giriyor ve teknoloji üzerinden mücadeleler gerçekleşiyor.’’ şeklinde konuştu.

‘‘Yapay Zekâ Mit Değil, Bir Gerçeklik ve Gündelik Hayatın Bir Normu’’

Günümüzde yapay zekayı kullanmadan akademik çalışma yapmanın mümkün olmadığını ifade eden Prof. Zaim, ‘‘Çalıştığınız alan ne olursa olsun, bir şekilde elde ettiğiniz verileri işlemek için bilgisayar teknolojileri aracılığıyla yapay zekayı kullanmak zorundayız. Bugün yapılan çalışmalara bakıldığında sadece Almanya’da önümüzdeki 5 yılda onbinlerce bilgisayar mühendisine ihtiyaç var’’ ifadelerini kullandı. Yapay zekanın günlük hayatın her alanında ortaya çıkan sorunları çözmek adına bilgisayar ve yazılım mühendisleri tarafından geliştirildiğini ifade eden Prof. Zaim, yapay zekâ günlük hayata ne kadar entegre olursa o kadar gelişir’’ ifadelerini kullandı.

İzlemek İçin Tıklayın

Dinlemek İçin Tıklayın

Haber: İsmail Mücahit Aydemir



 

×