‘‘Üniversitemiz Hem Batı’ya Hem Doğu’ya Açılıyor’’ İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Geniş Açı’nın Konuğu Oldu!

‘‘Üniversitemiz Hem Batı’ya Hem Doğu’ya Açılıyor’’ İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Geniş Açı’nın Konuğu Oldu!

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Geniş Açı Programında Dr. Öğr. Üyesi Gözde Sunal’ın sorularını yanıtladı. Prof. Oğurlu, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin Uluslararasılaşma Konusundaki Çalışmalarını Anlattı.

Üniversitelerin uluslararası çalışmalar yürütmesinin önemini vurgulayan Prof. Oğurlu, ‘‘Küresel ölçekte pek çok alanda yaşanan rekabetin, küçük bir parçasının da eğitim alanında yaşandığını görmekteyiz. Yükseköğretim konusunda ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin, Malezya başta olmak üzere çok sayıda ülkenin, uluslararası öğrenci programlarına çok önem verdiğini belirtmeliyiz. Çünkü üniversitelerin uluslararasılaşması aslında bir soft power (yumuşak güç) olarak görülüyor. Dış ülkeden gelen öğrenciler sadece ekonomik pazar olarak değerlendirildiğinde bile milyarlarca dolarlık bir pazardan söz ediyoruz, kaldı ki bu öğrenciler sadece ekonomik bir katkı sunmuyorlar. Gittikleri ülkelere ekonomik ve akademik katkılar sunmanın yanı sıra o ülkenin kültürünü, dilini öğreniyorlar ve bu durum aslında gelecekte o ülkeye yatırım yapabilecek potansiyel yatırımcıların yetiştirilmesi anlamına da geliyor’’ şeklinde konuştu.

 ‘‘Ülkemizde 350 Bin Yabancı Uyruklu Öğrenci Mevcut’’

Prof. Oğurlu, ‘‘2000’li yıllar sonrasında Türkiye bu konuya önceki yıllara nazaran daha profesyonel yaklaşmaya başladı. Günümüzde ülkemizde 350 bin yabancı uyruklu öğrenci mevcut. Dünyanın hemen her ülkesinden öğrenciler ülkemizde eğitim görüyorlar, Türkçe öğreniyorlar ve kültürel yakınlıklar kuruyorlar. Türkiye’deki bu öğrencilerin çoğunluğu mezun olunca ülkelerine dönüyor ve orada Türkiye’yi tanıtıyor, Türkiye’den edindikleri tecrübelerle iş kuruyorlar, ilerleyen süreçte Türkiye’yi tanıdıkları için buraya yatırımcı olarak dönüyorlar. Kimi öğrenciler ise mezun olunca burada kalıyor, şirket kuruyor, hatta evleniyor ve çeşitli boyutlarda ilişkiler geliştiriyorlar. Bu durum bir kültür diplomasisi bağlamında son derece önem arz ediyor. Ülkeler bu durumu ekonomik pazar bağlamında değerlendiriyor ve bizim de milli bir politikamızın geliştirilmesi bu anlamda çok önemli’’ ifadelerini kullandı.   

‘‘İstanbul Ticaret Üniversitesinde 83 ülkeden 1115 öğrencimiz bulunuyor’’

Üniversite olarak bu konuyu önemsiyoruz diyen Prof. Oğurlu, ‘‘Üniversitemizde 83 ülkeden 1115 öğrencimiz bulunuyor. Şu anda Rusya’dan Çin’den, Avrupa’dan, Kuzey Afrika’dan, Orta Afrika’dan ve bu yıl ilk kez olarak Hindistan, Malezya ve Endonezya’dan, hatta girilmesi en zor bölge olan Körfez Ülkeleri’nden Arap ülkelerinden ilk kez öğrencilerimiz var bu yıl itibariyle. Orta Asya ve Kafkasya bölgesinden çok sayıda başarılı öğrencilerimiz var. Biz yaptığımız iş birliği anlaşmaları ile bu sayıların artması için gayret ediyoruz. Yabancı öğrencilerimizin bir kısmı burslu olarak eğitim görüyor. Hem ekonomik ve ticari bir değer olarak hem de kültür diplomasisi bağlamında bu ilişkileri çok önemsiyoruz. Türkiye’nin yakın coğrafyası, tarihi hinterlandı bağlamında yakın temasta bulunması gereken ve halen bulunmakta olduğu ülkelerle temas bağlamında ülkenin genel dış politikasına biz de küçük bir katkı sunmaya çalışıyoruz’’ dedi.

‘‘Avrupa’dan 100’ün üzerinde Üniversite ile Erasmus Anlaşmamız Var’’

‘‘Erasmus, çok doğru bir model ve öğrenciler için çok büyük bir fırsat’’Prof. Oğurlu, ‘‘Erasmus, öğrenciler açısından büyük bir fırsat ve bizim de bu çerçevede Avrupa’da 100’ün üzerinde üniversite ile anlaşmamız var. Bunun dışında Türkiye’nin kurduğu veya taraf olduğu 3 program daha var: Mevlâna, Farabi ve Orkun. Bunların Erasmus seviyesine çıkarılması gerekiyor mutlaka. Erasmus, çok doğru bir model ve öğrenciler için çok büyük bir fırsat. Bizim dönemlerimizde böyle imkanlar yoktu. Şu anda gençler için büyük fırsatlar söz konusu. Hatta akademisyenler ve idari personeller için bile yurtdışı programları söz konusu’’ şeklinde konuştu.

‘‘Üniversitemiz Uygulamalı Eğitim ve Araştırma Avrupa Üniversitesi’nin Kurucu Ortaklarından Oldu’’

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin uluslararası başarılarını anlatan Rektör Prof. Dr. Yücel Oğurlu, ‘‘Bizim üniversitemiz AB Merkez Müdürümüzün özel gayretleriyle, 9 üniversite ile işbirliği halinde Uygulamalı Eğitim ve Araştırma Avrupa Üniversitesi’nin kurucu ortağı oldu. Yani bu devrim niteliğinde bir gelişme. Biz bir Avrupa Üniversitesi’nin kurucu ortağıyız ve bu 9 üniversite ile bütün öğretim üyelerimiz ve bütün öğrencilerimizin temaslarını arttıracağız. Yani hem Batı’ya hem Doğu’ya öğrencilerimizi ve öğretim üyelerimizi açıyoruz. Güzel sonuçlar alacağımızdan da eminiz’’ ifadelerini kullandı.

Üniversitelerin Uluslararasılaşmasının Bir Diğer Parçası: Uluslararası Sempozyumlar

İstanbul Ticaret Üniversitesinde 2019 yılı itibariyle başlatılan Science and Society Meetings’in (Bilim ve Toplum Buluşmaları) bu hafta 32.sinin düzenleneceğini, sempozyum kapsamında Cambridge’den Nevada Üniversitesi’ne kadar çok önemli isimleri davet ettiklerini belirten Prof. Oğurlu, ‘‘Üniversitemizde geçen yıl 24 uluslararası sempozyum, kongre ve paneli gerçekleştirdik. Bu bir üniversite açısından çok büyük bir başarı ve uluslararasılaşma açısından çok önemli bir değer. Çünkü programlara çoğunlukla dış ülkelerden katılımlar sağlanıyor. Bununla birlikte 3.sünü bu yıl düzenleyeceğimiz İdare Hukuku ve İdari Yargı Uluslararası Sempozyumu (ISALAJ)'ı başlattık. Toplam 9 üniversite ile ortak yapıyorduk, bu yıl artan talepler sonucunda 12 üniversite ile ortak gerçekleştireceğiz. 50-60 civarında bildiri ile gerçekleşecek sempozyumda, sunum yapanların en az yarısı diğer ülkelerden olan katılımcılar. Akademik olarak çok değerli bir çıktı ortaya konuluyor, geçen yılki bildiri kitapçığı 680 sayfaydı. Muhtemelen bu yıl bin sayfalık bir bildiri kitapçığı olacak. Biz aynı zamanda bu bildirileri 6 ayrı dile çevirdik, bunu da uluslararasılaşma bağlamında değerlendiriyoruz. Hem bu akademik katkıyı hem de üniversitemizin uluslararası görünürlüğünü arttırması bakımından bu sempozyumlar çok büyük önem arz ediyor’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Araştırmacı Pozisyonuyla Öğretim Görevlisi Transfer Ediyoruz’’

Prof. Oğurlu, ‘‘Geçtiğimiz yıl itibariyle araştırmacı pozisyonunda öğretim üyeleri transfer etmeye başladık. Tüm hocalarımızın olağanüstü katkılarıyla son 3 yıl içerisinde Q1, Q2 olarak ifade edilen uluslararası en üst düzey yayınlarda yaklaşık 8 seviye yukarı çıktık. Bu hafta içerisinde Stanford Üniversitesi’nin Elsevier veritabanı üzerinden yapmış olduğu değerlendirme ile ‘‘Dünyanın En İyi Bilim Adamları’’ listesine bizim üniversitemizden 3 öğretim üyesi katıldı. Bütün hocalarımız çok değerli, kendilerinden çok memnunuz. Aynı zamanda dünyanın dört bir yanından farklı üniversitelerden misafir hocalar transfer ederek, üniversitemizin akademik başarılarının artmasına destek oluyoruz. Ulusal ve uluslararası çok sayıda projemiz onaylanmış durumda. Üniversitemizde uluslararası bir atmosferi oluşturmaya çalışıyoruz’’ şeklinde konuştu.

‘‘Diplomamız Küresel Anlamda Geçerli’’

Üniversitenin diplomasının dünyanın hemen her ülkesinde geçerli olduğunu aktaran Prof. Oğurlu, ‘‘Üniversitemizden mezun olup da dünyada ilk 200’de yer alan çok sayıda üniversiteye giren, kabul alan öğrencilerimiz var. Şu anda bizim diplomamız İngiltere, Rusya, ABD, Orta Asya, Afrika ülkelerinde geçerli. Yakın zamanda körfez ülkelerindeki 9 Arap ülkesinde de geçerli hale geldi. Bu anlamda herhangi bir sıkıntı yaşamadık’’ dedi.

‘‘İslam Dünyası ve Türk Dünyası ile İlişkiler Anlamında Öncü bir Üniversiteyiz’’

İstanbul Ticaret Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, ‘‘İslam Dünyası ve Türk Dünyası ile çok daha yakın ilişkiler kuruyoruz, çünkü doğal olarak kendi seyri içinde bu ülkelerden çok fazla talep alıyoruz. Bu sebeple bizim bu ülkelerle ilgilenmemiz zorunlu hale geliyor’’ dedi.  ‘‘Bu ülkelerden öğrencileri seçerken çok daha kolay iletişim kuruyoruz’’ diyen Prof. Oğurlu, ‘‘Örneğin Polonya ile ilişki kurmak kolaydır bizim için ama örneği Azerbaycan’dan, Özbekistan’dan veya Uygur bölgesinden bir gelen birisi için ister öğrenci ister öğretim üyesi olsun, ilişki kurmamız çok daha kolaydır. Aynı dili paylaşıyorsunuz, aynı mutfak kültürünü, aynı refleksleri, aynı psikolojiyi paylaşıyorsunuz. Onlar da buraya yabancı hissetmiyorlar kısa süre içinde intibak sağlıyorlar ve 1-2 ay içinde Türkiye Türkçesini akıcı bir şekilde konuşabiliyorlar’’ şeklinde konuştu.

Türkiye’nin tarihsel açıdan bu coğrafya ile olan güçlü bağlarını vurgulayan Prof. Oğurlu, ‘‘Nasıl ülke olarak bu ülkelere bigâne kalamıyorsak, üniversiteler olarak da bu ülkelerdeki öğrencilerin yoğun taleplerine bigâne kalamayız. Günümüzde bu ülkelerden burslu ve ücretli toplamda 1200 öğrencimiz var. Bu sayıyı her geçen dönem arttırmanın gayreti içindeyiz’’ dedi.

‘‘Yüksek Öğrenim Üzerinden Hizmet İhracı Konusunda 208 Üniversite Arasında 7. Sıradayız’’

Prof. Oğurlu, ‘‘Hizmet İhracatçıları Birliği’nin geçen yıl, ‘yüksek öğrenim üzerinden hizmet ihracı’ konusunda 208 üniversite arasından üniversitemizi 7. üniversite olarak seçti. Bu ciddi bir başarı. Bu öğrencilerimizden 641’i yüksek lisans ve doktora yapıyor. Bu da önemli bir sayı çünkü bunun anlamı şudur: bu öğrenciler, akademik projelere ve ortak yayınlara katılıyorlar ve bu da üniversitenin akademik portföyüne de hem katkı hem de renklilik sağlıyor. Aynı zamanda hemen her bölgeden öğrencilerimiz, üniversitemizde çeşitli kültürel ve sanatsal faaliyetler organize ediyorlar ve bizler de bu çalışmalara destek oluyoruz’’ şeklinde konuştu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, ‘‘Üniversitemizin uluslararası iş birlikleri konusunda kabuğunu kırdığını ve önünün açık olduğunu söyleyebiliriz. Eskiden biz projelerin peşinde koşardık, şimdi ise bize teklifler geliyor. Mesela şimdi Rusya’da önemli bir sempozyum için bize iş birliği teklifi geldi. Bu sempozyum için AB’den 6 üniversite, Rusya’dan 1 üniversite var. Bu teklifi onlar bize getirdi. Öte yandan Uluslararası projeler konusunda biz çok aktif bir çalışma yürütüyoruz. Bu anlamda önemli çalışmalar yapan Erasmus Ofisimiz ve AB Merkezimiz var. Bütün bu çalışmalarla üniversitemizin uluslararası faaliyetlerini arttırmaya devam edeceğiz’’ cümleleri ile sözlerini noktaladı.

Haber: İsmail Mücahit Aydemir

İzlemek İçin Tıklayın 

Dinlemek İçin Tıklayın
 

×