‘‘Türkiye’de Ailenin Değişen Yapısı’’ Geniş Açı Programında Prof. Dr. Ömer Çaha konuğumuz oldu.

‘‘Türkiye’de Ailenin Değişen Yapısı’’ Geniş Açı Programında Prof. Dr. Ömer Çaha konuğumuz oldu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çaha, Geniş Açı’da İsmail Mücahit Aydemir’in sorularını yanıtladı. ‘‘Türkiye’de Aile’nin Değişen Yapısı’’başlıklı araştırma raporunun detaylarının konuşulduğu programda Prof. Çaha, Türkiye’de ailenin değişen yapısına yönelik önemli tespitler paylaştı.

‘‘Aile Hep Gündemimde Oldu’’

Akademik hayatı boyunca aile eksenin çalışmalar yürüttüğünü, aile kurumunun toplumdaki öneminin çok ayrı olduğunu ifade eden Çaha, ‘‘Bizim toplumumuzda aile çok önemli bir konumda. Bu sebeple yaptığımız sosyolojik çalışmalarda aile hep gündemimizde oldu’’ ifadelerini kullandı. Programda yapılan araştırmanın detayları ele alındı.

Türkiye’de Aile Yapısı Zayıflıyor

Türk aile yapısının iletişim araçları, tüketim alışkanlıkları, zayıflayan değerler ve ilişkilerin etkisiyle bozulduğuna ilişkin tartışmaların yaşandığı günümüzde Areda önemli bir araştırmaya imza attı. Araştırma bulgularına göre aile yapısının az veya çok güçlü olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 35,6 iken, aile yapısının zayıfladığını düşünenlerin oranı yüzde 37,1, ailenin tamamen çöktüğünü ifade edenlerin oranı yüzde 11,8 oldu. Ailenin çökme eğiliminde olduğu düşüncesi özellikle düşük eğitimli ve düşük gelir grubuna mensup katılımcılarda öne çıktığı gözlemlendi. Katılımcıların anket sorularına verdikleri cevaplarla aile yapısının zayıflamasında yoksulluk, şiddetli geçimsizlik, aile içi şiddet ve yeni iletişim araçlarının etkili olduğu görüldü.

Nafaka Verilmeli Diyenler Ağırlıkta

Araştırmada nafaka konusu da gündeme getirildi. Boşanma durumunda erkeğin, boşandığı eşine nafaka vermesi konusunda sorulan soruya “Erkek kadına hiç nafaka vermemelidir” diyenlerin oranı yüzde 20,4 olurken, “Vermelidir” diyenler yüzde 79,6 oranında bir ağırlık oluşturdu.

Kız Çocuğu İstiyoruz

Araştırmada katılımcılar üzerinden “Tek bir çocukları olması durumunda bunun kız mı yoksa erkek mi olmasını istersiniz?” sorgulaması yapıldı. Gelen cevaplara göre katılımcıların yüzde 56,3’ü tek çocukları olması durumunda bunun kız çocuğu olmasını tercih ederken, erkek çocuk tercih edenler tüm katılımcıların yüzde 43,7’sini oluşturdu. Araştırmaya göre, kadınların erkeklerden belirgin biçimde daha fazla oranda kız çocuğunu tercih ettiği ortaya çıktı. Kız çocuğunu tercih edenlerin oranı kadınlarda yüzde 68,8 iken, erkeklerde yüzde 43,7 oldu. Yine yaşlıların genç kuşaklara, üniversite mezunlarının da düşük eğitimlilere göre kız çocuğunu daha fazla oranda tercih ettiği görüldü. Okula gitmeyenler içinde kız çocuğu tercihi yüzde 32,9 iken, bu oran üniversite mezunlarında yüzde 61,8’e kadar yükseldi.

Para İhtiyacında Akrabalar Son Çare

Aile bireylerinin birbiriyle dayanışması ve yardım isteği de araştırmada masaya yatırıldı. “Birinci derece aile bireylerinden birine ne zaman müracaat ediyorsunuz?” sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 70,8’i başının sıkıştığında, yüzde 59,6’sı ise paraya ihtiyacı olduğunda şeklinde cevap verdi.

Araştırmada, maddi ihtiyaç durumunda kimden yardım alındığı konusu da katılımcılara soruldu. “Paraya ihtiyacınız olduğunda öncelikle kime başvurursunuz?” sorusuna, birinci derece aile bireylerine diyenlerin oranı yüzde 59,6 olurken, bankalara diyenler yüzde 20,5, arkadaşlarıma diyenler yüzde 10, devlete başvuracağını söyleyenler yüzde 2,3, akrabalarıma diyenlerin orası ise 0,7 oldu. Araştırma sonuçlarına göre, eğitim düzeyinin yükselmesiyle birlikte zor durumlarda aile bireylerinden birine müracaat etme eğiliminin düştüğü, üniversite mezunlarının devlete veya bankaya müracaat eğiliminde oldukları gözlemlendi.

Araştırma Nasıl Yapıldı?

Araştırmanın anketi 3-13 Mayıs 2021 tarihleri arasında AREDA Survey tarafından CAWI (Computer Assisted Web Interview) yöntemiyle NUTS-2 istatistiksel bölgeleme sistemine göre seçilmiş 26 ilde toplam 2400 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda elde edilen veriler, TÜİK’in cinsiyet, yaş ve eğitim düzeyine ilişkin verilerinin yanı sıra bugün ortaya çıkan parti tercihine göre ağırlıklandırma yapılarak analiz edilmiştir. Verilerin yorumu, frekans dağılımlarının yanı sıra cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum ve ailenin ekonomik durumu gibi değişkenler üzerinden yapılan çapraz analizlere dayanmaktadır.

Programı İzlemek İçin Tıklayın

×