‘‘Trafik Güvenliğine Yönelik Çok Önemli Projeler Geliştiriyoruz’’ İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı Konuğumuz Oldu.

‘‘Trafik Güvenliğine Yönelik Çok Önemli Projeler Geliştiriyoruz’’ İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı Konuğumuz Oldu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Dr. Öğr. Üyesi Gözde Sunal’ın karayolu güvenliğine yönelik sorularını yanıtladı. Bakanlıklarla ortak bir proje olarak geliştirilen ve İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde tanıtımı yapılan ‘‘Trafikte Küçük Hata Yoktur’’ projesi başta olmak üzere, farklı kurumlarla iş birliği halinde yürütülen çok sayıda önemli projeden söz eden Prof. Ilıcalı, son olarak İstanbul Ticaret Üniversitesi’ndeki ‘‘Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yüksek Lisans’’ programını değerlendirdi.

‘‘Karayolları Güvenliğine Yönelik Çok Önemli Projeler Geliştiriyoruz’’

Meslekte 43.yılı olduğunu, bu süreyi tamamen trafik güvenliğine yönelik çalışmalara adadığını belirten Prof. Ilıcalı, ‘‘Aselsan, İBB ve İstanbul Ticaret Üniversitesi olarak Üsküdar’da bir akıllı kavşak sistemini geliştiriyoruz, akıllı kavşak cihazının donanım ve yazılımı hazır. Yakın bir zamanda uygulamaya geçilecek ve o bölgenin trafiğini rahatlatacağını düşünüyoruz. Bunun dışında İETT Genel Müdürlüğü’ne proje hazırladık. Metrobüsün kapasitesini arttıracak bir proje. Uygun görüldü ve şu anda tamamlamak üzereyiz. Bir de Kalkınma ajansından interaktif uyarı ve denetim sistemine yönelik İBB ile aldığımız bir başka proje var, otobüslerdeki trafik güvenliğini arttıracak şekilde geliştirdik bu projeyi’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Trafikte Küçük Hata Yoktur’’

Prof. Ilıcalı, trafikte güvenliğin, güçlü teknoloji destekli denetim ve insanların küçük yaşta eğitimi ile mümkün olduğunu belirtti. ‘‘Trafikte Küçük Hata Yoktur’’ projesiyle İstanbul’da ilkokul çocuklarına yönelik önemli farkındalık eğitimleri düzenlendiğini ve ilkokul çocuklarının seviyesine uygun çeşitli materyallerle eğitim yapıldığını ifade eden Prof. Ilıcalı, ‘‘Şu anda bu projemizi İstanbul dışına çıkarıyor ve yaygınlaştırmaya devam ediyoruz. Yetişkinlere yönelik de eğitimler olacak. Vatandaşlarımızın bilinç ve hassasiyetlerini arttırmak için elimizden geleni yapacağız’’ dedi.

 

‘‘İstanbul’un Hızlı Bir Şekilde Metroların Tamamlanması Lazım’’

Ulaştırma Bakanlığı ve İBB tarafından yapılmakta olan metro projelerinin bir an önce tamamlanması gerektiğini ifade eden Prof. Ilıcalı, ‘‘İstanbul’da günlük trafik akışı pandemi sonrası pandemi öncesine göre çok daha arttı. Dolmuş ve taksiler hariç, günlük 9 milyonluk toplu taşıma yolcusundan söz ediyoruz. Metro projelerinin tümü tamamlanırsa bir rahatlama olacaktır, bu çalışmaların hız kazanması lazımdır’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Ulaşımda Yeşil Dönüşüm’’

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Türkiye’de bir ilk olarak ‘‘Ulaşımda Yeşil Dönüşüm Projesi’’ başlattıklarını ifade eden Prof. Ilıcalı, ‘‘Ulaşımın sürekli tıkanıklığından söz ediyoruz. Olumsuzluğun yıllık maliyeti 6,5 milyar dolar. Bir yılda zamandan ve yakıttan kaybediyoruz. Hava kirliliğinin insan sağlığına olumsuz etkisi çok yüksek. Gürültünün insan sağlığına olumsuz etkisi var. Bakanlığın teklifi ile yerli ve milli bir gürültü perdesi geliştiriyoruz. Bunun patentini aldığımız zaman şu anda kullanılan gürültü perdelerinin onda biri kadar bir maliyeti olacak. Aynı zamanda bisikletin yaygın kullanılmasına yönelik bir iletişim sürecinin geliştirilmesi konusunda da projemiz var. Bisikletlerin trafikte aktif kullanılması için gereken düzenlemelerin yapılmasını sağlayacağız. Bunlar geleceğe yönelik çok ses getirecek projeler’’ şeklinde konuştu.  

‘‘Binlerce Yüksek Lisans Öğrencisi Mezun Ettik’’

2008 yılında ‘‘Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yüksek Lisans’’ Programını farklı bir üniversitede başlattıklarını, çok kapsamlı bir müfredat hazırlandığını ve dönemin İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın da destek verdiğini belirten Prof. Ilıcalı, ‘‘Bu program 14 yıldır binlerce öğrenci mezun etti. Son yıllarda da İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde sürdürüyoruz. Mezunlarımızdan birisi de şu anda Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız olan Adil Karaismailoğlu. Kendisi bu dönem yüksek lisans programımızın ilk dersini verdi. Bugün İETT, İSPARK, İBB ve çeşitli ilçe belediyeleri gibi çok saygın kurumlarda çalışan öğrencilerimiz söz konusu’’ şeklinde konuştu. Prof. Ilıcalı, ‘‘Öğrencilerimizin çalıştıkları birimlere katkı ve değer üretmesi için bilimsel çalışmalar yapmalarını teşvik ediyoruz. Bu programa binlerce insanın başvurması, büyük bir eksikliği tamamladığımızın göstergesidir’’ ifadelerini kullandı.

Haber: İsmail Mücahit Aydemir

×