Sosyoloji Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Necmettin Doğan’a sorduk

Sosyoloji Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Necmettin Doğan’a sorduk

Sosyoloji Bölümü, öğrencilerine hem teorik hem de pratik sosyoloji eğitimi vererek, onları saha araştırmaları ve uygulamalı çalışmalarla mesleki anlamda geliştirmeyi hedefliyor. Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Necmettin Doğan, bölümün misyonu ve vizyonunu anlattı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Necmettin Doğan, Psikoloji Bölümüne dair sorularımızı cevapladı.

Sosyoloji Bölümünün misyonu ve vizyonu nedir?

Sosyoloji bölümü için bu soru çok soruluyor. Türkiye'de haddinden fazla sosyoloji bölümü var. O yüzden biz özellikle İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nün, özellikle vakıf üniversitelerinden daha farklı bir misyona ve vizyona sahip olmasını arzu ediyoruz. O da şu temel olarak, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyoloji Bölümü özellikle öğrencileri mesleki anlamda geliştirmeye odaklanıyor. Özellikle ampirik araştırmalar, saha araştırmalar noktasında uygulamalı bir sosyolojik alana hazırlamaya çalışıyor. Fakat bu şu demek değil, yani teorik çerçeveyi, siyaset sosyolojisini veya kültürel çalışmaları ihmal ediyor anlamına da gelmiyor. Biz her ikisini de hem teorik hem pratik olarak öğrencilerimize sunmayı arzu ediyoruz, sunmaya çalışıyoruz.

Sosyoloji Bölümünün programları ve bu programların öğrencilere katkıları nelerdir?

Lisans programımız var, yüksek lisans programımız var. Yüksek lisans programımız uygulamalı sosyoloji ama zaten lisansa da biz biraz daha uygulamalı alana yoğunlaşmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimize özellikle saha araştırma tekniklerini iyi öğretmeye çalışıyoruz ki bu alanlarda Türkiye'nin çok ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Ama aynı zamanda siyaset sosyolojisi olsun, kültürel çalışmalar olsun, lisans da kapsamlı bir sosyoloji eğitimi vermeye çalışıyoruz. Bunun dışında aynı zamanda farklı disiplinlerden de dersler aldırarak öğrencilerimizi interdisipliner bir çerçeve içerisinde yetiştirmeye gayret ediyoruz.

Öğrenciler neden sosyoloji bölümünü tercih etmeli?

Tabii sosyoloji deyince çok kimsenin aklına pek bir şey gelmiyor ilk başta. Bir taraftan da tabii genel olarak bütün sosyal bilim alanlarında, hatta üniversite sayısı çok arttığı için genel olarak bütün lisans programlarında iş meselesi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Fakat sosyoloji, toplum sürekli değiştiği için hiçbir zaman eskimeyecek, hiçbir zaman alanını kaybetmeyecek bir bölüm aynı zamanda. İyi bir sosyoloji eğitimi her zaman öğrenciler için iş fırsatları sunacaktır. Bunun yanında entelektüel gelişim içinde, kişisel gelişim içinde sosyolojinin ben çok büyük bir katkı yaptığını düşünüyorum. O yüzden sosyal alanlara ilgi duyan tüm öğrenci adaylarımıza sosyoloji bölümünü tavsiye ediyorum.

Sosyoloji Bölümü çalışmalarının topluma faydaları nelerdir?

Sosyolojide doğrudan toplumsal sorunlarla ilgili bir bölüm aynı zamanda, sadece bir teorik tartışma alanı değil. Ülkemizde de toplum dinamik olduğu için yeni birçok toplumsal sorun da karşımıza çıkıyor. Mesela göç, son yıllarda gündeme gelen konulardan bir tanesi. Bölümümüz özellikle göç gibi, kamuoyu araştırmaları gibi her zaman ihtiyaç duyulan toplumsal olgularla, sorunlarla, yaşlanma gibi ilgilenen bir bölüm. Dolayısıyla öğrencilerimizi biz biraz daha yeni bilimsel araştırma tekniklerini, yeni teknolojileri de kullanarak bu alanlarda daha fazla geliştirmeye çalışıyoruz.

Sosyoloji Bölümümüzün gelecek hedefleri nelerdir?

Bölümü her zaman geliştirmek istiyoruz tabii ki. Mesela bu sene bir akreditasyon sürecine girdik. FEDEC, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyoloji Bölümünü bu sene akredite edecek. Bu şu demek, ulusal standartlarda bir bölüm haline gelecek. Hala hazırda da aslında onu karşılıyor ama bu resmi bir süreci de aynı zamanda tamamlamak istiyoruz. Öte yandan, daha uluslararası bağlantılarımızı güçlendirmek istiyoruz. Yurt dışında doktora yapmış, oralarda çalışmış hocalarımız var. Onlarla beraber çalışarak Fransa'da, İngiltere'de bağlantılarımızı güçlendirmek istiyoruz. Çeşitli projelerle, daha önce yaptığımız ve yapacağımız projelerle öğrencilerimiz de bu süreçlere katıyoruz, katmaya çalışıyoruz.

×