Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Türkçe Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Ayfer Genç Yılmaz’a sorduk

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Türkçe Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Ayfer Genç Yılmaz’a sorduk

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, öğrencileri geniş bir müfredat ve güçlü akademik kadro ile donatarak hem akademik hem de mesleki kariyerlerinde desteklemeyi hedefliyor. Bölümün Başkanı Doç. Dr. Ayfer Genç Yılmaz, bölümün misyonu, vizyonu ve öğrencilere sunduğu fırsatları anlattı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Türkçe Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ayfer Genç Yılmaz, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne dair sorularımızı cevapladı.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Türkçe Bölümünün Misyonu ve vizyonu nedir?

Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler Türkçe bölümü olarak öğrencilerimizin geçmişi bilen, tarihi bilen, geleceği yorumlayabilen, Türkiye siyasetini ve dünya siyasetini analiz edebilen ve tüm bunları interdisiplinler bir biçimde, farklı disiplinlerle etkileşim halinde yapabilecek donanıma sahip kişiler olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bunun için de ilk olarak aslında birinci ve ikinci sınıflarda müfredatımızı bu şekilde yapılandırdık. İlk iki sene boyunca öğrencilerimiz temel dersleri alıyorlar. İktisat gibi, tarih gibi, felsefe gibi bunlarla etkileşim içerisinde tabii ki siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilerin temel derslerini de bu şekilde üzerinden geçtikten sonra daha sonra üçüncü ve dördüncü sınıflara geldiklerinde seçmeli derslerle öğrencilerimizi zenginleştirmeye çalışıyoruz. Bu bakımdan da özellikle bölge tahlilleri Latin Amerika üzerine, Orta Doğu üzerine, Afrika üzerine bölgesel analiz yapabilme yeteneğine sahip öğrenciler yetiştirmeye hedefliyoruz. Bunlarla birlikte aynı zamanda öğrencilerimizi güncel meselelerle de desteklemek isteğindeyiz. Bu bakımdan özellikle dijital diploması gibi, iklim değişikliği ve güvenlik gibi derslerimizi de öğrencilerimizin müfredatına dahil ettik.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Türkçe Bölümünün programları ve bu programların öğrencilere katkıları nelerdir?

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Türkçe bölümü olarak müfredatlarımız hem çok zengin, ders içerikleri bakımından olabildiğince geniş ama aynı zamanda da güncel tutmaya çalışıyoruz. İlk olarak baktığımız zaman her öğrencimizin ilgi alanlarına hitap edebilecek geniş bir seçmeli ders spektrumuna sahibiz. Ama aynı zamanda her sene bu müfredatın üzerinden güncellemeler yapıyoruz ki bu sayede öğrencilerimiz güncel gelişmeleri, özellikle içerisinde yaşadığımız dijital dönüşümü bir biçimde takip edebilsinler ve bunu içselleştirebilsinler.

Öğrenciler neden Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Türkçe Bölümünü tercih etmeli?

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Türkçe Bölümü olarak öncelikli olarak çok geniş bir akademik kadroya sahibiz. Baktığımız zaman çok sayıda akademik ve mesleki tecrübeye sahip olan öğretim üyelerimiz bulunmakta. Ben aday öğrencilerimizi mutlaka bölüm web sayfamıza girip, buradan hangi isimlerle birlikte lisans eğitim dönemlerini geçireceklerini önceden inceleyebilmelerini tavsiye ediyorum. Akademik kadromuz çok güçlü. Hem yurt dışı doktorasına sahip olan hocalarımız var, hem de aynı zamanda üst bürokratik seviyelerde çalışma imkânı sağlamış olan mesleki tecrübeye sahip hocalarımız var. Dolayısıyla bu bizim en güçlü yanımızdan biri. Aynı zamanda bölümümüz olarak biz öğrencisine çok fazla önem veren, öğrenciyi her şeyin merkezine yerleştiren bir bölümüz. Zaten yine akademik kadromuza baktığı zaman aday öğrencilerimiz bunu rahatlıkla görebilirler. Gerek İngilizce Bölüm Başkanımız olsun gerek bizim bölümümüzde görev yapmakta olan araştırma görevlilerimiz olsun hepsi bizim İstanbul Ticaret Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Lisans Programı'ndan yetiştiler. Dolayısıyla öğrencilerini hem mesleki anlamda hem de akademik anlamda olabildiğince desteklemeye çalışan bir bölüm olarak karşınıza çıkacağımızı düşünüyorum. Onun haricinde üçüncü güçle yanımızda müfredatımız. Müfredatımız yine çok zengin bir seçmeli ders spektrumuna sahip ve bu dersler arasından öğrencilerimiz rahatlıkla ilgi alanlarına göre, mesleki beklentilerine göre tercihler yapabiliyorlar.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Türkçe Bölümü öğrencileri iş dünyasına nasıl hazırlıyor?

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Türkçe Bölümü olarak öğrencilerimizi sadece lisans eğitimleri boyunca değil, aynı zamanda eğitim hayatları sona erdikten sonra mezuniyet süreçlerinde, iş arama süreçlerinde de çok yakından takip ediyoruz. Tabi iş arama süreci, kariyer dediğimizde öncelikli olarak üniversitemizin Kariyer Planlama Merkeziyle birlikte ortaklaşa çalışıyoruz. Arkamızda İstanbul Ticaret Odası gibi 100 yıllık bir kurumun olması tabi ki bizi ve öğrencilerimizi çok ciddi anlamda destekleyici bir öneme ve role sahip. Ama bizim için, bizim bölümümüz açısından iş burada bitmiyor. Biz özellikle kariyer planlama dersimiz var ve bu ders de öğrencilerimizi siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü okumuş ama farklı kariyer tercihleri yapmış, kaymakam olmuş, Birleşmiş Milletlerde çalışmış, özel sektörde devam etme kararı almış mezunlarımızla veya yine siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler eğitimi almış kişilerle bir araya geçiyoruz ve bu sayede öğrenciler akıllarındaki soruları rahatlıkla burada, şüpheleri olabilir, endişeleri olabilir, bunları rahatlıkla paylaşabiliyorlar ve bu çok zenginleştirici bir proje olarak karşımıza çıkıyor. Diğer taraftan çok çeşitli aktivitelerle, sosyal aktivitelerle de bu süreci destekliyoruz. Çok yakın zamanda Kanada İstanbul Başkonsolosunu yine üniversitemize davet ettik ve burada öğrencilerimiz yine dış ilişkilerde, konsolosluklarda, büyükelçiliklerde görev yaptıklarında ne tür zorluklarla karşılaşabileceklerini, ne tür avantajlar sağlayabileceklerini birebir konuşabilme imkânı yakaladılar. Ve en önemlisi yine öğrenci merkezli olmamız aslında bizim tüm öğretim üyelerimizin her öğrencimiz için mutlaka bir kişisel mentor olarak da her türlü tavsiyede bulunmaya devam ediyorlar. Onların kariyerleri boyunca gerçekleştirecekleri yolculuklarda rehber niteliğinde görev üstleniyorlar. Bunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Türkçe Bölümü Ar-Ge faaliyetleri ve bu faaliyetlerin topluma faydaları nelerdir?

Biz Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Türkçe Bölümü olarak araştırma ve geliştirme faaliyetlerine son derece önem veriyoruz. Ve bunu yaparken önceliğimiz öğrencilerimiz. Öğrencilerimizi bölüm olarak yürütmekte olduğumuz projelere çok çeşitli aşamalarda dahil etmeye çalışıyoruz. Çünkü bunun onların kariyer gelişimlerinde çok önemli bir basamak olduğunu düşünüyoruz. En son süreçte üniversitemizin ortaklarından olduğu bir AB projesi kapsamında Slovenya'ya öğrencilerimizle gittik. Burada proje eğitimlerine, proje toplantılarına öğrencilerimiz de katıldılar. Bunu hem lisans seviyesinde hem lisans üstü seviyesindeki öğrencilerimize açtık. Yine bundan önce Romanya'ya aynı proje kapsamında öğretim üyelerimiz giderken yanlarında öğrencilerimizi de götürdüler ve bu sayede aslında bizzat bir projenin içerisinde olmak, bu projeyi yürütmek ve projenin çeşitli etaplarını birebir tecrübe ederek takip edebildiler. Ve bu bizim önceliklendirdiğimiz konulardan biri proje konusunu çok önemsiyoruz. Öğretim üyelerimiz, genç akademik kadromuz ve tecrübeli öğretim üyelerimiz proje çeşitlendirmeye çalışıyor ama bu projeleri de öğrencilerimizi mutlak suretle entegre etmeye çalışıyoruz.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Türkçe Bölümü iş birlikleri ve partnerliklerinin öğrenci ve akademisyenlere faydaları nelerdir?

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Türkçe Bölümü olarak öncelikli olarak hedefimiz Erasmus ortaklıklarımızı hem devam ettirmek var olan Erasmus ortaklıklarımızı hem de bunları geliştirmeye ve sayıca arttırmaya çalışmak. Baktığımız zaman biz her sene aslında çok sayıda isteyen öğrencilerimizi bir dil sınavı ve not ortalamalarından aldıklarında puanlara göre objektif bir biçimde değerlendirip Erasmus ortaklığımız olan üniversitelere gönderiyoruz ve bunu da onların lehine olabilecek biçimde hep beraber dizayn ederek gerçekleştiriyoruz. Baktığımız zaman çok sayıda Erasmus ortaklığımız var. Bunları web sayfamızdan yine öğrencilerimiz rahatlıkla transparan bir biçimde ulaşabilirler. İspanya gibi, Macaristan gibi, şimdi yine ortaklıklar kurduğumuz Estonya gibi, Fransa gibi Avrupa'nın iyi eğitim seviyesine sahip ülkeleriyle ortaklıklar yürüteceğiz. Öğrencilerimiz de buraya gidiyorlar ve oradan da öğrenci almaya devam ediyoruz.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Türkçe Bölümü eğitimlerinde teknolojinin rolü nedir?

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Türkçe Bölümü olarak teknolojiye ve içinde yaşadığımız dijital dönüşüme çok büyük önem veriyoruz. Öncelikle bunu söyleyelim. Pandemi döneminde üniversitemiz çok hızlı bir sürede, yaklaşık 10-15 günlük bir sürede dijital dönüşümünü çok başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. LMS sistemi üzerinden öğrencilerimiz rahatlıkla online eğitime dahil olabiliyorlar ve öğretim üyelerimiz de bu süreci yine çok kolay bir biçimde gerçekleştirdi. Hala belirli noktalarda LMS sistemi üzerinden kaynak paylaşımı gibi etkinliklerimiz, aktivitelerimiz devam ediyor. Aynı zamanda öğrencilerimizi özellikle araştırma yöntemleri konusunda yine içinde yaşadığımız çağın önemli bir bileşimi olan veri konusunda da desteklemeye devam ediyoruz. Burada araştırma yöntemleri dersi kapsamında quantitative yani nicel yöntemlere biraz daha aşina olmalarını giriş seviyesinde sağlamaya çalışıyoruz. Bunların dışında öğrencilerimizin sunum yapmalarını, PPT platformlarını kullanmalarını özendiriyoruz. Bunu mutlaka özellikle seçmeli derslerimizde ve giderek artan bir biçimde, zorunlu derslerimizde de onların dijital teknolojilerle donatılmış bir biçimde sunum yapmaları, sunum teknikleri geliştirmelerini özendiriyoruz. Bunun dışında uluslararası örgütler gibi derslerimizde Birleşmiş Milletlerin data setlerini, web sayfası üzerinden nasıl ulaşacaklarını, bu data setleri nasıl kullanacaklarını da ders içeriklerimizi muazzam bir biçimde yine eklemeye çalışıyoruz.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Türkçe Bölümü gelecek hedefleri nelerdir?

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Türkçe Bölümü olarak tabi ki en büyük hedefimiz aslında nitelikli mezunlar yetiştirmek ve bu entelektüel donanıma sahip mezunlarımızı yetiştirebilmek için öncelikli olarak müfredatımızı güncellemeye devam edeceğiz. Aynı zamanda bunu yaparken akreditasyon süreçlerine şimdiden hazırlanmaya çalışıyoruz ki bu sayede bölümümüzde ilk mezunumuzu verdiğimiz zamandan itibaren akredite edebilelim. Bu çok önemsediğimiz bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Bunun dışında mezunlarımızla iletişim halinde olmaya, mezunlarımızdan hem bilgi almaya hem onlarla bilgi paylaşmaya, yeni öğrencilerimizle eski mezunlarımız arasında bir biçimde bir köprü oluşturmaya çok büyük gayret ediyoruz. Hedefimiz öğrenci ile bir arada. Öğretim üyesiyle öğrencinin sürekli bir etkileşim halinde olduğu birbirlerini besledikleri bir öğretim süreci yaşatmak, böyle bir deneyim sağlamak öğrencilerimizle ve bu şekilde de öğrencilerimizi huzurlu, güvenli bir biçimde iş dünyasına hazırlamak.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Türkçe Bölümünün En’leri nelerdir?

Bölümümüzün en önemli, en zengin kısmı, Siyaset Bilimi ve Uluslararası Türkçe bölümünün en önemli, en zengin kısmı akademik kadrosu. Çok zengin bir akademik kadroya sahibiz ve bunun da aslında bir çıktısı olarak çok geniş bir müfredatı sahibiz. Sunduğumuz seçmeli ders sayısı bugün Türkiye'deki üniversitelerin sunabileceğinden çok daha fazla ve bu öğrencilerimizin çok hoşuna giden ve çok büyük keyif aldıkları bir yanımız. Bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Hem akademik kadro hem de müfredat ama bunun dışında biz öğrencilerimizde bir bütünüz. Öğrencilerimiz bizimle, biz öğrencilerimizle her zaman iletişim halindeyiz ve onların gelişimlerini, onların akademik gelişimlerini ve mesleki gelişimlerini birebir takip ediyoruz. Bu benim çok önemsediğim, yani bölüm başkanı olarak çok önemsediğim ve öğrencilerimiz de yani mezun öğrencilerimizle konuştuğumuzda onların en fazla vurguladıkları nokta biz burada kendimizi özel hissediyorduk, biz burada kendimizi birey hissediyorduk. Bunun ben bölümümüzün en güçlü yanı aslında deyim yerindeyse bir kültürünün önemli bir birleşiğinin olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

 

 

×