Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Doktora Programı Mezun Vermeye Devam Ediyor

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Doktora Programı Mezun Vermeye Devam Ediyor

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Doktora Programı öğrencisi Bumin Kağan Oğuz, Prof. Dr. Oya Dağlar Macar’ın danışmanlığında yürüttüğü “Arktik Stratejik Üçgeni: 2007’den 2021’e Bölgesel Güç Dinamikleri” başlıklı doktora tezini başarıyla tamamlayarak mezun oldu. 


Oğuz’un tez savunması sonrası gerçekleşen mezuniyet törenine; tez danışmanı Prof. Dr. Oya Dağlar Macar, jüri üyeleri İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Emre Ateş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doç. Dr. Uğur Yasin Asal, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Seçkin Barış Gülmez ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Başak Özoral katıldı. Prof. Dr. Oya Dağlar Macar, Bumin Kağan Oğuz’u tebrik ederken, jüride yer alan Prof. Dr. Ahmet Emre Ateş, Doç. Dr. Uğur Yasin Asal, Doç. Dr. Seçkin Barış Gülmez ve Dr. Öğr. Üyesi Başak Özoral’a da katkılarından ötürü teşekkür etti.

Tez çalışmasını uluslararası ilişkilerin Neoklasik Realizm teorisi çerçevesinde ele alan Oğuz, Arktik Bölgesi’nde 21. yüzyılda gerçekleşen ABD, Çin ve Rusya rekabetini tartıştı. Küresel ısınmanın en yoğun şekilde görüldüğü bölge olan Arktik’teki buzullar eridikçe; bölgenin zengin hidrokarbon, nadir mineral ve balık kaynaklarına ve Asya-Avrupa arası nakliye yolunu kısaltan kritik deniz rotalarına erişim artmaktadır. Arktik ayrıca, Uzay’daki uydulara erişim açısından da jeopolitik öneme sahiptir. Bu bağlamda, bölge üç büyük gücün rekabetinin yeni sahnesi hâline dönüşmektedir. Oğuz; Çin, ABD ve Rusya’nın Arktik Bölgesi’ndeki karşılıklı faaliyetlerini, stratejik üçgen kavramı üzerinden analiz etmiştir. Üç büyük gücün her birinin Arktik’teki faaliyetlerinin diğer ikisi üzerinde stratejik etkiler yarattığını, bu durumun stratejik üçgenin somut bir örneği olduğunu tespit etmiştir.  

×