Saç Düzleştiricilerde Kanser Riski!

Saç Düzleştiricilerde Kanser Riski!

Kimyasal saç düzleştirme ürünü kullanımının rahim kanseri riskini arttırdığı ortaya çıktı. Amerikan Sağlık Enstitüsü (NIH) araştırmacılarının tam 11 yıl boyunca takip ettiği 34 binden fazla kadın üzerinde yapılan araştırmaya göre, yılda 4 defadan fazla kimyasal saç düzleştirici kullanan kadınlarda, hiç kullanmayanlara göre rahim kanseri gelişme riski 2 katından fazla artıyor.

Yapılan araştırmada, bu ürünlerin insan sağlığını büyük bir ölçüde tehlikeye attığı gözler önüne seriliyor. Kalıcı düzlük isteyen kadınların sıklıkla yaptığı saç düzleştirme işlemi veya brezilya, amerika fönü gibi kalıcı fönlerde bulunan paraben, bisfenol A, çeşitli metaller ve formaldehit gibi endokrin bozucu kimyasal maddelerin östrojen hormonu dengesini bozduğu ve östrojene bağlı gelişen kadın kanserlerini tetiklediği ortaya konuldu.

Araştırmayı hazırlayan ekip 11 yıl boyunca 33 bin 947 kadını gözlem altına aldı. Bu süre içerisinde 378 rahim kanseri vakası tespit edildi. 12 aylık süreçte dört defadan fazla saç düzleştirici kullanan kadınlarda rahim kanseri teşhisi ihtimalinin, hiç kullanmayanlara oranla yüzde yüz elli beş daha fazla olduğu görüldü.

Haber: Miray Balcı (Medya ve İletişim 2. Sınıf Öğrencisi)

×