Siber Güvenlik Programı, öğrencilerine güncel teknolojilere uygun eğitim ve geniş iş imkanları sunuyor. Program, teori ve pratik derslerin yanı sıra sanal laboratuvarlarla da destekleniyor. Bölümün Başkanı Öğretim Görevlisi İbrahim Gündüzgil, öğrencilerin gelişen teknolojiye uygun eğitim aldıklarını ve geniş iş imkanlarına sahip olduklarını vurguladı.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Siber Güvenlik Programı Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi İbrahim Gündüzgil’e Siber Güvenlik Bölümüne dair sorularımızı cevapladı.
Siber Güvenlik Programının misyonu ve vizyonu nedir?
Misyon olarak programımızda hızlı değişen ve gelişen teknolojiye ayak uydurmak, yeterli bilgi ve etik kurallara da uygun siber güvenlik uzmanları yetiştirmek istiyoruz. Bu doğrultuda eğitim materyalimizi gerek laboratuvar ortamlarında gerekse teorik materyallerimizi sürekli güncelliyoruz. Ulusal ve uluslararası alandaki yapıya uygun hale getirmeye çalışıyoruz.
Siber Güvenlik akademik programları ve bu programların öğrencilere katkıları nelerdir?
Akademik programımızı sürekli güncelliyoruz. Yani bir önceki yılla bir sonraki yılın akademik programları değişen teknolojiye de uygun bir hale getirmek üzere içerikleri değiştiriyoruz. Laboratuvar ortamındaki bütün teorik ve pratikte kullandığımız tüm materyali sürekli güncellemek durumunda kalıyoruz. Bu da hem yerele hem ulusala hem de uluslararası yapıdaki teknolojik gelişmelere uygun olarak devam ediyor.
Öğrenciler neden Siber Güvenlik Programını tercih etmeli?
Teknolojik açıdan sürekli geliştiği için ve bütün özel kurumlarla kamu kurumlarının siber güvenlik personeli ihtiyacı doğduğu için ve burada farklı alanlarda personelin istihdam edilmesi gerektiği için burada okuyan öğrencilerin istihdamla ilgili sorunları olmuyor.
Burada gençlerin siber güvenlik alanıyla ilgili bir hevesleri var aynı zamanda. Bizim akademik programımız içerisinde siber güvenliği sadece hacking ve diğer zafiyet tespitleri olarak değil, bunun yanında mesela adli bilişim uygulamaları olarak da veriyoruz. Yapılan bir saldırının veya bir zafiyetin tespit edilmesi ve çalışmalar yapılması, imaj alınması, adli kopya çıkarılması gibi müfredatımızın içinde bunlar var.
Bunun haricinde bilişim hukuku alanımız var. Bunları da veriyoruz. Yani o etik ve bilgi ve yetenek kısmının tamamını misyonumuzda belirttiklerimizi doldurmak için bütün müfredatı da buna göre dizayn ediyoruz.
Siber Güvenlik Programı öğrencileri iş dünyasına nasıl hazırlanıyor?
Üniversitemiz İstanbul Ticaret Odası’na bağlı bir kuruluş olduğu için burada İTO'nun desteği var. İTO’dan birçok firmayla, birçok kurumla birlikte iş birliği içerisinde çalışıyoruz ve hali hazırda devam eden iş birliği protokollerimiz var. Bunlarla gerek eğitimi devam ettirmek, gerekse staj ve istihdam alanlarında öğrencilere büyük olanak sağlıyor.
Siber Güvenlik Programını İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde okumanın avantajları nedir?
Siber Güvenlik Programı MYO’nun ilk kurulan programıdır ve bu sene ilk kez mezun verdik. Bu doğrultuda biz akademik olarak daha hazırız, daha aktifiz. Laboratuvarlarımız ve yine dışarıdan yaptığımız iş birliği anlaşmalarında sanal laboratuvarlar da kullanıyoruz. Yani bizdeki öğrenci sadece derste ve ders saatindeki laboratuvarı kullanmıyor. Bunun haricinde 24 saat boyunca Cyberexam firmasıyla yaptığımız iş birliği doğrultusunda 7 gün 24 saat bu alandaki bütün uygulamaları tekrar edebiliyor.
Siber Güvenlik Programı Ar-Ge faaliyetleri ve bu faaliyetlerin topluma faydaları nelerdir?
Burada siber güvenliğin haricinde bir de üniversitemizde İstanbul Adli Bilişim Laboratuvarı var. Yani sadece siber alan değil, bu siber alanın içerisinde aslında ilk başta birlikte bir organizeydi. Bunlar sonradan adli bilişim ayrı bir alana dönüştü. Adli bilişim mühendislikleri var şu anda. Ülkemizde de iki tane yüksek yönetim kurumunda var. Ben de hala hazırda adli bilişim yüksek mühendisiyim zaten.
Adli bilişim hem de siber güvenlik alanında laboratuvar ve akademik çalışmaları olabildiğince ileri götürmeye çalışıyoruz. Yani ulusal ve uluslararası anlamda ileri seviyede çalışmalar yapıp bu sektöre yön vermek aslında amacımız.
Siber Güvenlik Programı eğitiminde teknolojinin rolü nedir?
Biz de zaten diğer bölümlerden farklı olarak bütün işimiz teknolojiyle. O yüzden özellikle bizim programımızla ilgili bir defa çok sağlam laboratuvarlarımız var. Bilgisayarlarımızın tamamını geçen sene yeniledik. Ve oldukça başarılı işte ekran kartından, RAM'inden, sistemine kadar, network'üne kadar çok başarılı. Hem teorik ve pratik derslerin tamamında kullanabileceğimiz rahat ortamlar.
Siber Güvenlik Programının gelecek hedefleri nelerdir?
5 yıl içerisinde bir defa müfredatı tamamen uluslararası standartta, yüksek bir seviyeye çıkarmak, bir de vizyonumuz gereği burada bir öncü bir kurum haline dönüştürmek. Siber güvenlik alanındaki eğitimlerin, içeriklerin hazırlanmasından, onun işte pratiğe dönüştürülmesine kadar bütün ortamları kendimize ait ve kendimizin hazırladığı ve buradaki sektöre yön verecek şekilde düzenlemek.
Siber Güvenlik Programının En’leri nelerdir?
Siber güvenlik programıyla ilgili en önemli materyallerden birisi çalışma ortamı aslında. Siber güvenlik alanında işte ne kadar fazla makine çözerseniz, sorun çözerseniz, sorunla karşılaşırsanız o kadar iyi bir hale gelirsiniz, o kadar gelişmiş bir hale gelirsiniz. Biz de hem kendi laboratuvar ortamlarımız çok sağlam hem de öğrencilerin 7 gün 24 saat kullanmış olduğu sanal laboratuvar ortamları ve bu sanal laboratuvar ortamlarıyla normal ortamların takibini de yine siber güvenlik programındaki hocalarımız tarafından yapıyoruz.
Öğrenciyi sistemden ödevlendirme de yapıyoruz. Şu sorunları bugün çözün ya da bir hafta içerisinde çözün deyip, oradaki dönükleri de alıyoruz. Oradaki öğrenci sisteme girmiş mi, girmemiş mi, girmişse ne kadar kalmış, o kaldığı süre içerisinde nasıl bir çözüm gerçekleştirmiş, yanlışlarını da görerek onu doğrulara çevirmek adına oradaki bütün süreci kontrol ediyoruz. Bu mesele bölümün, bizim programımızın çok önemli bir enidir bence.