Bilgisayar Teknolojisi Bölümünün hedefleri arasında yüksek istihdam oranı, TYT puan sıralamasında zirveye ulaşmak ve akreditasyon süreçlerini tamamlamak yer alıyor. Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojisi Öğretim Görevlisi Ufuk Şanver, programın donanım ve yazılım eğitimine eşit ağırlık verdiğini vurguladı.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojisi Öğretim Görevlisi Ufuk Şanver, Bilgisayar Teknolojisi Bölümüne dair sorularımızı cevapladı.
Bilgisayar Teknolojisi akademik programları ve bu programların öğrencilere katkıları nelerdir?
Bilgisayar Teknolojisi Programı, bilgisayar teknolojisi teknikleri yetiştirmeye yönelik bir programdır. Bu programdan mezun olanların iki ana çalışma alanı vardır. Birincisi, bilgi işlem alanında bütün kurumlarda yer alan bilgi işlem birimlerinde görev alırlar. İkincisi de ağırlıklı olarak bilgisayar donanımları alanında satış, servis, bakım, onarım, kısmen üretim yapan kuruluşlarda çalışabilirler. Biz de burada İstanbul Ticaret Üniversitesi Mesleği Yüksekokulu olarak bu amaca uygun bir şekilde mezun yetiştirmeyi hedeflemekteyiz.
Öğrenciler neden Bilgisayar Teknolojisi programını tercih etmeli?
Özellikle yazılıma yönelik çok sayıda ön lisans programı bulunmaktadır. Ancak donanım ve yazılımın eşit ağırlıkta önemde olduğu yegâne program Bilgisayar Teknolojisi programıdır. Bu bakımdan donanım alanında da kendini geliştirmek isteyenler bu programı tercih etmelidir.
İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin Bilgisayar Teknolojisi programının özelliği de gerek müfredatında gerek eğitim içeriğinde donanım ve yazılım konularına eşit ağırlıkta önem vermiş olmasıdır.
Bilgisayar Teknolojisi programı öğrencileri iş dünyasına nasıl hazırlanıyor?
Öğrencilerimizi Bilgisayar Teknolojisi programının olması gerektiği donanım ve yazılımın eşit ağırlıkta olduğu bir müfredatla hazırlıyoruz. Elbette bütün mezunlarımız mezun olduktan sonra girdikleri iş yerlerinde de iş başlangıcı öncesinde bir eğitim alırlar.
Ancak bizim hedefimiz bizden mezun olan öğrencilerin bu süreci minimum bir eğitimle geçirmesidir. Yani öğrencilerimizin olabilen en kısa sürede işe adapte olmasını sağlamaktır. Meslek Yüksekokulumuzun Bilgisayar Teknolojisi programında yer alan akademik kadromuz gerek akademik kökenli, teorik bilgi birikimi yüksek gerekse de sektörden akademiğe geçmiş olan dolayısıyla pratik bilgileri yüksek akademisyenlerden oluşmaktadır. Bu da öğrencilerimizin mezuniyet sonrasında iş alanlarını hazırlamamızda üniversitemizin önemli bir artısıdır.
Bilgisayar Teknolojisi programını İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde okumanın avantajları nedir?
Birincisi, müfredatımızın ve eğitim içeriğimizin donanım ve yazılıma eşit değer veren Bilgisayar Teknolojisi programının ruhuna uygun bir müfredat ve eğitim içeriği olmasıdır.
İkinci avantajımız, akademik kadromuzun gerek teorik gerekse pratik becerileri olan akademisyenlerden kurulu olmasıdır. Akademik kadromuzda hem akademi kökenli araştırmalar yapmış, uzun yıllardır üniversitede çalışan hocalarımız hem de uzun yıllar sektörden çalıştıktan sonra üniversitemize katılmış akademisyenler yer almaktadır.
Tabii ki üniversitemiz İstanbul Ticaret Odası'nın üniversitesi olması ve İstanbul Ticaret Odası'nda aktif olan kuruluşlarla yakın iş birliği imkanlarımızın olması üniversitemizin bir artısıdır.
Bilgisayar Teknolojisi programı eğitimlerinde teknolojinin rolü nedir?
Programımızda çok sayıda laboratuvar ve uygulamalı ders yer almaktadır. Bunlar yazılım laboratuvarı ve donanım laboratuvarları, aynı zamanda elektronik laboratuvarlarıdır. Gerek bilgisayar yazılımı için kullandığımız bilgisayar laboratuvarları, gerekse donanım için kullandığımız donanım laboratuvarı, bilgisayar ağları için kullandığımız ağlar laboratuvarı ve elektronik devreler için kullandığımız elektronik devreler laboratuvarı bulunmaktadır. Böylelikle teknolojinin imkanlarından yararlanarak uygulamalı eğitimimizi desteklemekteyiz.
Bilgisayar Teknolojisi programı gelecek hedefleri nelerdir?
Gelecek 5 yıl için belirlediğimiz hedefler, kısaca, ilk olarak mezunlarının sektörde alanında istihdam oranı en yüksek olan Bilgisayar Teknolojisi programı olmasını sağlamaktır.
İkinci hedefimiz, TYT giriş puanı sıralaması bakımından vakıf üniversiteleri arasında birinci, devlet üniversiteleri dair sıralamada ilk beşte olmaktır.
Üçüncü hedefimiz, önümüzdeki beş yıl içerisinde programımıza akreditasyon süreçlerini tamamlamaktır.
Dördüncü hedefimiz, programımızın yapacağımız tanıtım faaliyetleri ve üniversitemizin ilgili birimlerinin de desteğiyle ağırlıklı olarak yalnızca bu alanda kariyer düşüncesi olan öğrencilerin geleceği bir program olmasını sağlamaktır. Tüm bu hedeflerimizin ana amacı ise bilindiği üzere üniversitemiz İstanbul Ticaret Odası'nın üniversitesi olduğu ve İstanbul Ticaret Odası'nın desteğiyle eğitim sürecini yönettiği için mümkün mertebe sektörün arayış içerisinde olduğu teknik yerleri yetiştiren bir program olmaktır.