Medya ve İletişim Çalışmaları Yüksek Lisans Programı Mezun Vermeye Devam Ediyor

Medya ve İletişim Çalışmaları Yüksek Lisans Programı Mezun Vermeye Devam Ediyor

İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü Medya ve İletişim Çalışmaları yüksek lisans programı öğrencisi Emre Topçu, Doç. Dr. Berk Çaycı danışmanlığında sürdürdüğü “Sosyal Medyada Dezenformasyon: COVID-19 Pandemisi Örneği” başlıklı yüksek lisans tezini tamamlayarak mezun oldu.

Mezuniyet törenine İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Aktaş, Yüksek Lisans Tez Danışmanı Doç. Dr. Berk Çaycı ve jüri üyesi Doç. Dr. İhsan Eken katıldı. 

Emre Topçu’nun araştırmasının “Sosyal Medya ve Dezenformasyon İlişkisi” bölümünde sosyal medyanın tarihi, popüler sosyal paylaşım ağları, yeni bir haber mecrası olarak sosyal medya, post-truth çağında bilgi ve haber ile bilgi kirliliğine yönelik kavramlar ele alınıyor. “COVID-19 Pandemisinde Sahte Haber ve Sosyal Medyanın Rolü” başlıklı bölümde ise sahte haber, yurttaş gazeteciliği ve beraberinde getirdiği etik sorunlar, sağlık haberciliği, COVID-19 pandemisinin gelişimi ve sosyal medyanın COVID-19 salgınında kullanımı anlatılıyor.

Çalışmada sosyal medya platformlarının yanlış enformasyonun yayılması sürecinde oynadığı rol, COVID-19 pandemisiyle ilgili paylaşılmış olan içerikler üzerinden analiz ediliyor. Bu bağlamda ilk COVID-19 vakasının görüldüğü tarihten (01 Aralık 2019) itibaren 1 yıllık zaman dilimi içerisinde sosyal medyada paylaşılmış COVID-19 haberleri, doğrulama platformu olan teyit.org sitesinde yer alan analizler üzerinden inceleniyor.

Topçu’nun çalışması COVID-19 pandemisiyle ilgili sosyal medyada ortaya çıkan dezenformasyonun boyutlarını Türkiye ölçeğinde ortaya koyması açısından önem arz ediyor.

Çalışmanın sonucunda COVID-19 pandemisiyle ilgili sosyal medyada yayılan yanlış haberlerin bir enformasyon kirliliğine yol açtığı sonucuna ulaşıldı. Araştırmaya göre sosyal medyada yanlış enformasyonun paylaşımı noktasında en çok kullanılan platform ise Twitter olarak ön plana çıktı.

×