Medya ve İletişim Çalışmaları Doktora Programı Mezun Vermeye Devam Ediyor

Medya ve İletişim Çalışmaları Doktora Programı Mezun Vermeye Devam Ediyor

İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü Medya ve İletişim Çalışmaları Doktora Programı öğrencisi Ekin Bahar İlik, Prof. Dr. Zeliha Hepkon danışmanlığında sürdürdüğü “Küresel Habercilik ve Dış Politika: Zeytin Dalı Harekatının Küresel Medyada Ele Alınışının Karşılaştırmalı Analizi” başlıklı doktora tezini başarıyla tamamlayarak mezun oldu.

Ekin Bahar İlik’in mezuniyet törenine; Tez Danışmanı Prof.Dr. Zeliha Hepkon; Jüri Üyeleri Prof. Dr. Celalettin Aktaş, Prof. Dr. Şebnem Çağlar, Prof. Dr. Ala Sivas Gülçur, Dr. Öğretim Üyesi Burak Yenituna katıldı.

İlik’in araştırması son yılların en popüler konularından biri olan ve akademik, siyasi çevrelerde birçok boyutuyla tartışılan küreselleşme olgusuna odaklanıyor. Araştırma, küresel medya ortamında dolaşımda olan haberlerin, manipülasyondan uzak olmasının güç olduğunu ifade ediyor. Araştırma, uluslararası haberlerin küresel sistemin bir parçası değil de ulus devletle ilgili olduğunu ortaya koymayı amaçlıyor. Bu çerçevede araştırma kapsamında hükümetlerin uluslararası haberleri kendi dış politikaları çerçevesinde nasıl yönlendirdiği ve haberlerin küresel sistemin bir parçası olup olmadığı analiz ediliyor.

Türkiye'nin 2018 yılının Ocak ayında Suriye'nin Afrin kentine düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı üzerinden gerçekleştirilen analiz çerçevesinde bulguların ortaya konulduğu çalışmada, söz konusu harekatın tarafı olan Türkiye ile harekatla yakından ilgisi bulunan ABD'nin ve bir anlamda tarafsız duran Rusya’nın Suriye ile ilgili yapmış oldukları açıklamaların içerikleri, her üç ülkenin dışişleri bakanlıklarının web sitelerinden inceleniyor. Bununla birlikte, her üç ülkenin, küresel habercilik yaptıklarını öne süren yayın kuruluşlarına ait web siteleri www.trtworld.com, www.cnn.com ve www.sputniknews.com’da yer alan haber içerikleri, harekatın başladığı 20 Ocak 2018 tarihiyle son erdiği 24 Mart 2018 tarihleri arasında inceleme kapsamına alınıyor.

İçerik analizi yöntemiyle tasarlanan İlik’in çalışmasında elde edilen verilere göre, her üç ülkenin dışişleri bakanlıkları tarafından yapılan açıklamaların, bu ülkelerde yer alan medya kuruluşlarının yer verdiği haber içerikleriyle büyük benzerlik gösterdiği belirlenmiştir.

Çalışma; küreselleşme olgusu, dış politika haberciliği, uluslararası habercilik, küresel medya kavramlarına yönelik olarak anlamlı tespitler ve analizler içeriyor.

Haber: İsmail Mücahit Aydemir

 

×