Medya ve İletişim Çalışmaları Doktora Programı Mezun Vermeye Devam Ediyor

Medya ve İletişim Çalışmaları Doktora Programı Mezun Vermeye Devam Ediyor

İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü Medya ve İletişim Çalışmaları Doktora Programı öğrencisi Tarkan Kılıç, Prof. Dr. Oya Şakı Aydın  danışmanlığında sürdürdüğü “Medyanın Ekonomi Politiği İlişkisi Bağlamında Ulusal Basında Yer Alan Nükleer Güç Santral Haberlerinin İçerik Analizi” başlıklı doktora tezini başarıyla tamamlayarak mezun oldu.

Kılıç'ın araştırması, medyanın politika ve ekonomi alanları ile kurduğu karmaşık ilişkiler aynı zamanda medyanın kendi iç dinamiklerinden dolayı, çevresel krizlere, ekolojik yıkımlara, ekolojik problemlere dair haber üretimi, haber değeri olarak görülme sıklığı baskı, etki ve yönlendirmeye açık olmasının yarattığı sistem üzerine inşa edilmiştir.

Araştırmanın kuramsal çerçevesi, çevre sorunsalı, çevre sorunları, ekolojik yıkımlar, ekolojik yaklaşımlar, nükleer güç santralli,  medya analizi, medyanın ekonomi politiği, Türk medyasının tarihsel dönüşümü,  mülkiyet yapısı ve çevre gazeteciliği başlıklarından oluşmaktadır.

Kılıç araştırmasında; Nükleer güç santrallerinin yazılı basında nasıl çerçevelendiği, kurgulandığı  ve medya, siyaset, sermaye saç ayağı ile oluşan medya endüstirisi içerisinde haber üretilme süreçlerini analiz etmiştir. Nükleer güç santralleri (NGS) haberlerinin çerçevelendirilmesi, metin dili, haber değeri olarak görülme sıklığını, ekolojik tehditleri görebilme kabileyetini içerik analizi yöntem ile ortaya  çıkartmıştır.  

Çalışma, 2021-2022 döneminde 21 ulusal gazetede yayınlanmış 885 haberin içerik analizi yapılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma, çevresel krizlere, ekolojik tehditlere karşı çevre gazeteciliği alanında çalışma yapan araştırmacılara, uzmanlara kılavuz olması açısından önem arz etmektedir.

Haber: İsmail Mücahit Aydemir

 

×