Medya ve İletişim Çalışmaları Doktora Programı Mezun Vermeye Devam Ediyor

Medya ve İletişim Çalışmaları Doktora Programı Mezun Vermeye Devam Ediyor

İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü Medya ve İletişim Çalışmaları Doktora Programı öğrencisi Alpaslan Öngel, Prof. Dr. Füsun Alver danışmanlığında sürdürdüğü “Yapay Zeka Teknolojilerinin Medya Örgütlerinde Kullanımı: Enformasyon Üretim Sürecinin Otomatikleşmesi ve Robot Gazetecilik” başlıklı doktora tezini başarıyla tamamlayarak mezun oldu.

Öngel'in mezuniyet törenine, tez danışmanı Prof. Dr. Füsun Alver; Jüri Üyeleri Prof. Dr. Celalettin Aktaş, Prof. Dr. Şebnem Çağlar, Prof.Dr. Oya Şakı Aydın ve Prof. Dr. Güven Büyükbaykal katıldı. İletişim Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda jüri üyesi olan Prof. Dr. Celalettin Aktaş, tez danışmanı Prof. Dr. Füsun Alver ve Alpaslan Öngel'i tebrik ederken, Jüride yer alan Prof. Dr. Şebnem Çağlar, Prof.Dr. Oya Şakı Aydın ve Prof. Dr. Güven Büyükbaykal’a da katkılarından dolayı teşekkür etti.

Öngel, tez çalışmasında yapay zeka teknolojisinin enformasyon üretim sürecinde kullanılmasının nedenlerini, enformasyon üretim süreçlerinin dönüşümünü ve gazetecilik mesleğinin geleceğini ekonomi politik yaklaşım çerçevesinde araştırmıştır. Öngel, Türkiye’de ve dünyada yapay zeka teknolojilerinin medya örgütlerinde kullanımı ile birlikte enformasyon üretim süreçlerinde yaşanan dönüşümü anlamlandırabilmek amacıyla yapay zeka ile ilgili ve bu alanda çalışmaları olan akademisyen, gazeteci ve uzmanlardan oluşan toplam 20 kişi ile derinlemesine mülakat gerçekleştirmiş ve elde edilen bulguları ise Van Dijk’ın eleştirel söylem analizi yöntemine göre çözümlemiştir.

Tez çalışması, yapay zeka teknolojilerinin gazetecilik alanında kullanımına ve enformasyon üretim süreçlerinin dönüşümüne dair anlamlı tespitler ve analizler içermektedir.

 

 

 

 

×