Kadıköy Gazhanesi’nde Yeni Dönem

Kadıköy Gazhanesi’nde Yeni Dönem

1832 yılında kurulan ve 1. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar Anadolu Yakası’nın gaz ihtiyacını karşılayan Gazhane, günümüzde kültür-sanatseverlerin uğrak yeri oldu.

Bir dönem İETT çatısı altında hizmet vermeye devam eden Gazhane, 1993 yılında doğalgazın gelmesiyle işlevini yitirmişti. 1994 yılında İETT deposu, hurdalık ve çöp dökme alanı olarak kullanılmaya başlanan mekân, semt sakinlerinin isteği üzerine sit alanı ilan edilmişti. İlerleyen zaman içerisinde kooperatife dönüştürüldü. Gazhane, 1998-2009 yılları arasında dokuz festivale ev sahipliği yaptı.

Günümüze kadar ''Kurbağalıdere Gazhanesi'' ve ''Kadıköy Gazhanesi'' adlarıyla anılan Gazhane, günümüzde Kadıköy Gazhanesi olarak bilinmektedir. 2021 yılının Temmuz ayında restore edilen Gazhane, bugün Müze Gazhane adıyla İstanbul’un yeni kültür-sanat merkezi olarak hizmet vermektedir.Kompleks içinde; Afife Batur Kütüphanesi, biri 300 biri 130 kişilik iki tiyatro salonu, yeme içme mekânları, İklim Müzesi, Karikatür Müzesi ve çeşitli sosyalleşme alanları bulunmaktadır.

İçinde bulunduğumuz 2022 Ekim ayında İstanbul Bienali’ni ziyaret edebilir ve bu deneyimi ücretsiz yaşayabilirsiniz.

Haber ve Fotoğraf: Neveser Çizmecioğlu (Halkla İlişkiler ve Reklamcılık 2. Sınıf Öğrencisi)

×