İstatistik Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Seda Bağdatlı Kalkan’a sorduk

İstatistik Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Seda Bağdatlı Kalkan’a sorduk

İstatistik Bölümü, her yıl güncellenen müfredatı ve uygulamalı eğitim anlayışıyla öne çıkarak, öğrencilerini veri analitiği ve istatistik yazılımları konusunda eksiksiz bir şekilde hazırlıyor. Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Bağdatlı Kalkan, İstatistik Bölümü öğrencilerinin, iş bulma olanakları ve bölümün profesyonel kariyerlerine güçlü etkisini anlattı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi İstatistik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Bağdatlı Kalkan, İstatistik Bölümüne dair sorularımızı cevapladı.

İstatistik Bölümünün Programları ve bu programların öğrencilere katkıları nelerdir?

Bizim akademik programlarımız her sene güncellenmekte. Neden? Çünkü İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul Ticaret Odası'na bağlı bir üniversite olduğundan dolayı iş dünyasına çok hâkim. Yani iş dünyasının istatistik bölümünden neler beklediğini çok iyi biliyoruz. Her dönemin sonunda biz danışmanlarımızla, iş hayatındaki profesyonel hocalarımızla veya oradaki profesyonel yöneticilerle toplantılar düzenliyoruz. Bu toplantıların sonucunda da acaba istatistik müfredatına neler ekleyebiliriz diye konuşuyoruz. Her sene güncellemelerimizi yapıyoruz. Yeni istatistiksel yazılımlarımızı programlarımıza ekliyoruz. Dolayısıyla aslında iş hayatına tamamen hazır profesyoneller olarak öğrencilerimizi mezun ediyoruz. Yani artı bir olarak başlıyorlar. Çünkü şöyle denilir, okuduğunuz alanda gerçekten başarılı olmak için iş hayatına girip birkaç sene çalışıp orada öğrenmeniz gerekir derler. Biz onu yapmıyoruz. Biz diyoruz ki bakın, biz size bu imkanları sunuyoruz. Zaten iş hayatının bizden beklediklerine çok hakimiz. Dolayısıyla bütün müfredattaki dersleri iyi bir şekilde aldığınız zaman siz zaten iş dünyasına hazırsınız diyoruz. Bunun geri bildirimlerini de alıyoruz biz iş dünyasından. Diyoruz ki öğrencilerimiz nasıl? Yani sizde gerçekten bizim öğrettiklerimiz sizde geçerliliğini buluyor mu? Onlar da evet diyorlar. Hatta şöyle bir durum söz konusu oldu. Türkiye'nin çok iyi iki tane kurumu, bir tanesi istatistik kurumu, bir tanesi İstanbul Ticaret Odası. Buradan gelen yöneticiler bizim müfredatımızı özellikle inceleyip, neredeyse Türkiye'deki en iyi müfredata, iş hayatı açısından en iyi müfredata sahip olduğunu kendileri de dile getirdiler. Bu da bizi çok mutlu etti açıkçası.

Öğrenciler neden İstatistik Bölümünü tercih etmeli?

Dünyada istatistik bölümü gitgide önem kazanmakta. Özellikle pandemi sürecinden sonra veri, veri kalitesi, veri toplanması, bu alanlarda çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Ve bir istatistikçinin çalışamadığı hiçbir alan yok aslında, bunu görmüş olduk. Burada en önemli olan nokta şu, eğer istatistik okuyacaksak, istatistik okumaya karar verdiysek aslında şunu biliyoruz biz, her alanda çalışabiliriz, her alanda bize iş var. Yeter ki şunu yapalım, istatistik bölümleri arasında kendimize en uygun olanını tercih edelim. Çünkü istatistik bölümleri aslında genel olarak teorik istatistik ve uygulamalı istatistik olarak ikiye ayrılırlar. Biz İstanbul Ticaret Üniversitesi istatistik bölümü olarak teorinin yanı sıra, evet teoriyi veriyoruz, teori olmazsa olmaz, ama teorinin yanı sıra çok ciddi anlamda bir uygulamalı istatistik eğitimi veriyoruz. Bu ne demek? Bu şu demek, biz istatistiksel yazılımlara, yeni güncel programların hepsine hakimiz. Çok dinamik bir kadromuz var. Bunların her birine teker teker çalışarak müfredatları ekleyerek bu şekilde öğrencilerimizi donanımlı bir şekilde profesyonel hayata yetiştiriyoruz. Dolayısıyla bu yüzden bence istatistik bölümü okunmak için en güzel bölüm.

İstatistik Bölümünü İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde okumanın avantajları nedir?

İlk önce şöyle bir cevap veriyorum. Ben İstanbul Ticaret Üniversitesi istatistik bölümü mezunuyum. Yine üniversite sınavına girsem yine İstanbul Ticaret, yine istatistik derim. Neden? Çünkü istatistik bölümü son yıllarda zaten çok ciddi anlamda önemini artıran bir bölüm oldu. Özellikle pandemi döneminden sonra insanlar istatistiğin, daha doğrusu verinin, veriyi toplamanın, veriyi analiz etmenin önemini anladılar. Çünkü artık en küçük şirketler bile veriyi topluyorlar. Veriyi analiz ediyorlar. O zaman bizde çok, istatistikçiye çok ihtiyaç var. Ve istatistik bölümü Türkiye'de mezun veren sayısı açısından diğer bölümlere nazaran daha az. Dolayısıyla çok ciddi bir havuz içerisinde biz ayrılıyoruz, istatistikçiler olarak. Ben diyorum ki bir burada istatistik okuyarak artı bir öne geçiyorsunuz. İkinci olarak da şunu söylüyorum, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde istatistik okuyarak artı bir daha öne geçiyorsunuz. Çünkü bizim kontenjanımız az. Diğer öğrencilerle birlikte bütün öğrencilerimizi bir aile ferdimiz olarak görüyoruz, bütün öğrencilerimize dokunuyoruz. Stajlarında yardımcı oluyoruz onlara. Dolayısıyla evet istatistik okumak çok faydalı ama İstanbul Ticaret Üniversitesinde istatistik okumak en faydalı.

İstatistik Bölümü öğrencileri iş dünyasına nasıl hazırlanıyor?

İstanbul Ticaret Üniversitesi tabii İstanbul Ticaret Odası'na bağlı olduğundan dolayı aslında şöyle bir durum söz konusu. Öğrencilerimiz öncelikle stajlar yapıyorlar. Bu stajlarda İstanbul Ticaret Odası bize tam destek veriyor. Eğer bir öğrenciniz İstanbul Ticaret Odası'na staj yapmak isterse biz zaten bunu sizin için sağlıyoruz. İstatistik bölümü öğrencileri bir tık daha şanslı diyebilirim. Çünkü istatistik alanı her yerde var. Her birimle dokunabiliyorlar, her birimde çalışabiliyorlar. Dolayısıyla eğer orayı görmek isterlerse, kariyerlerini o şekilde devam etmek isterlerse İstanbul Ticaret Odası’na yönlendirebiliyoruz. Ama dediğim gibi birçok alanda istatistikçiler çalışıyor. O yüzden biz de şunu istiyoruz. Siz nerede çalışmak istiyorsanız daha sonra, üçüncü sınıfın sonunda stajlarınızla bu alanlara yönlenin. İş bulabiliyor musunuz? O süreçleri yönetebiliyor musunuz? Daha önce biz derslerde tabi ki istatistik anlatıyoruz, tabii ki teorilerimizi anlatıyoruz ama ara ara öğrencilerimizle hep konuştuğumuz şey şu. Biz istatistikçiler olarak biraz daha sosyal olmak zorundayız. Sadece teorisyen değil, sosyal olarak kendimizi ifade etme sanatımızın da biraz güçlü olması gerekiyor. Çünkü o verileri biz sunacağız, yöneteceğiz, anlatacağız. O yüzden acaba o iş bulma süreçlerini yönetebilecekler mi? Kendileri kendilerini ifade edebilecekler mi? Bunun için stajları çok faydalı oluyor. Biz de yanlarında tam desteğiz. Şu ana kadar hiçbir öğrencimiz biz staj yeri bulamadık demiyor. Dediğim gibi zaten İstanbul Ticaret Odası tam destek veriyor ama bunun yanında kendi istedikleri diğer alanlarda da stajlarını yapabiliyorlar. Zaten müfredatımız ve akademik programımız gereği tam donanımlı yetişiyorlar. Şu ana kadar istatistik bölümünde hem staj açısından hem iş bulma açısından hiçbir sorun yaşamadık. Zaten iş bulma oranı da en yüksek olan bölümlerden bir tanesiyiz.

İstatistik Bölümünün En’leri Nelerdir?

Tabi ki öncelikle İstanbul Ticaret Üniversitesi vakıf üniversiteleri içerisinde istatistik bölümü olan tek üniversite. Bu bizi aslında istatistik bölümleri arasında çok ciddi anlamda yüksek sıralara oturtuyor. Dolayısıyla en büyük avantajlarımızdan bir tanesidir. Yine İstanbul Ticaret Odası'na bağlı olmasından dolayı istatistiğin tam olarak içerisinde. İstanbul Ticaret Odası Üniversitesi olarak istatistik bölümü olması ve uygulamalı istatistiğin bu kadar öne çıkması bizim için en önemli özelliklerinden bir tanesi. Bir diğer en önemli özelliği de aslında İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde istatistik bölümü okumak, bir mezunumuzun, bir öğrencinin kendine yaptığı aslında en büyük yatırım. Çünkü şöyle bir durumla karşılaşıyoruz. Siz hangi şirkete ya da hangi profesyonel iş hayatına girerseniz girin, ister yönetici olarak ister en düşük pozisyonlardan başlayarak yüksek pozisyonlara çıkmaya çalıştığınızda her zaman istatistik karşınıza çıkıyor. Biz öğrencilerimiz şöyle geliyorlar, daha doğrusu benim istatistik okumamış olan öğrencilerim şöyle geliyorlar, diyorlar ki hocam keşke biz de istatistik okusaydık çünkü şu anda istatistik öğrenmek zorundayız. Dolayısıyla bizim istatistik bölümü öğrencilerimiz zaten bu yatırımı kendilerine yaptıkları için en iyi şekilde kendilerini donatmış bir şekilde profesyonel hayata geçiş yapıyorlar.

×