‘‘İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Yeni Dönem’’ Geniş Açı Programında İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Ömer Torlak Konuğumuz Oldu.

‘‘İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Yeni Dönem’’ Geniş Açı Programında İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Ömer Torlak Konuğumuz Oldu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Ömer Torlak, Geniş Açı programında İsmail Mücahit Aydemir’in sorularını yanıtladı. Sözlerine 6 Şubat’ta yaşadığımız depremler sonrasında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa ve tüm ülkemize sabır dileyerek başlayan Prof. Torlak, depremin ardından İstanbul Ticaret Üniversitesi olarak yapılan çalışmaları anlattı. İstanbul Ticaret Üniversitesi’ndeki yeni döneme ilişkin düşünce ve projelerini aktaran Rektör V. Prof. Torlak, sanayi ve üniversite arasındaki iş birliğinin geliştirilmesinin önemine değindi. Üniversitedeki tüm fakültelerde teori ve uygulamanın birleştirilerek en etkili şekilde akademik eğitimin sürdürülmesi için çalıştıklarını ifade eden Rektör V. Prof. Torlak, sektör ve akademi arasında sürdürülebilir iş ve staj modellerinin inşa edilmesi; dijitalleşme, yapay zekâ, inovasyon, girişimcilik temelli projelerin arttırılması ve desteklenmesi hususunda çalışmalar yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

Programı İzlemek İçin Tıklayın

‘‘İş Dünyası ile Daha Derinlikli ve Güçlü İş birliği Arzuluyoruz’’

Rektör V. Prof. Torlak, ‘‘Üniversitemiz dünyanın sayılı büyük iş dünyası örgütlerinden olan İstanbul Ticaret Odası’nın üniversitesi. Bunu dikkate aldığımızda bizim üniversitemizin iş dünyası ile çok daha derinlikli ve güçlü bir iş birliği olmasını arzu ediyoruz. Yeni dönemde bu odağı merkeze alarak yürümeyi düşünüyoruz. Bu derinlikli iş birliği ile hem akademi iş dünyasının sorun ve ihtiyaçlarına çözümler üretecek hem de iş dünyasında ortaya çıkan yeni gelişmeler, akademisyenlere yeni araştırma alanları bağlamında ufuk kazandıracaktır’’ şeklinde konuştu.

‘‘Değişen Dünyada Müfredatlarımızı Güncellemeliyiz’’

Dünyanın son yıllarda hızlı bir küreselleşme ve dijital dönüşüm sürecinde olduğunu ifade eden Rektör V. Prof. Torlak, ‘‘Eğitim öğretimde genç kardeşlerimizi hayata hazırlarken, dünyanın değişen ihtiyaçları ve dijital dönüşümü çerçevesinde müfredatlarımızı yeniden gözden geçirme ve revize etme durumundayız. Sıfırdan bir değişimden söz etmiyorum, bir güncellemeden söz ediyorum. Mesela deprem yaşadık, kriz yönetimi nedir, afet yönetimi nedir, planlama örgütleme koordinasyon kontrol fonksiyonlarını nasıl düzenlemeliyiz. Bunlar multi disipliner bir anlayışla ele alınmalıdır. Yeni iş modelleri ortaya çıkıyor, esnek çalışma gibi. Bu yeni iş modellerinin örneğin hukuktaki karşılığı ne olacak? Bunların ötesinde; yapay zekâ, robotik kodlama, algoritma gibi gerçekliklerle karşı karşıyayız. Biz bütün bu süreçlerde insana ve kurumlara daha faydalı nasıl olabiliriz bu gözle de bakıldığında elbette müfredatlarımızı yeniden gözden geçirmek durumundayız, bu durum aynı zamanda akademisyenlerimizin de yeni araştırma ufukları kazanmasını ve kendilerini güncellemelerini de beraberinde getirecektir’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Sürdürülebilir Bir Model Üzerinde Çalışıyoruz’’

‘‘Öncelikli olarak biz kurumsal ilişkinin doğru olduğunu düşünüyoruz’’ diyen Rektör V. Prof. Torlak, ‘‘İstanbul Ticaret Üniversitesi, İTO’nun bir kurumu ve şu anda her iki kurumumuzun da ihtiyaçları ve uzmanlık alanları var. Bu ihtiyaçlar ve uzmanlık alanları kurumsal olarak nasıl örtüştürülür? Biz bu soruya cevap ararken; bazen Oda’nın yaşadığı sorunlara alternatif çözümler sunabileceğiz, bazen de bireysel ilişkilerle yürüyen çalışmaların kurumsal ilişki düzeyinde bütüncül bir perspektifle yapılmasını sağlayabileceğiz. Üniversite açısından bakıldığında ise iş, staj, iş yeri uygulaması gibi konuların tekil bir işlem olmasını, kişisel ilişkilerle yürümesini arzu etmiyoruz, biz bunu kurumsal bir sistematik çerçevesinde sürdürülebilir bir model olarak inşa etmeye çalışıyoruz. Belki hamilik projesi olabilir. Hatta bunun ötesinde yarı zamanlı çalışma modelinin de kalıcı ve sürdürülebilir hale gelmesini istiyoruz. Öğrencimiz henüz mezun olmadan iş sahibi olurken, işletmelerimiz de nitelikli istihdam arayışı ve maliyetlerinden kurtulacaklar. Öte yandan akademisyenlerimiz yeni araştırma konuları ile karşı karşıya kalacaklar ve yayın, araştırma, proje desteklerini çok daha kurumsal düzeyde elde edebilecekler’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Uluslararasılaşma Kaçınılmaz Bir Olgu’’

Uluslararasılaşma günümüzde önemli bir gerçeklik ve kaçınılmaz bir olgu diyen Rektör V. Prof. Torlak, ‘‘Üniversite olarak son yıllarda uluslararasılaşma anlamında üzerimize düşeni yapıyoruz. Dünyanın hemen her ülkesinden öğrencimiz var, bu öğrenci çeşitliliğini arttırmak istiyoruz. Öte yandan kendi öğrencilerimizin de çeşitli değişim programları ile yurtdışı kültürü ve eğitim hayatını deneyimlemelerini istiyoruz, bu çerçevede son dönemlerde arkadaşlarımızın gayretleri ile bu anlamda çalışmalar arttı. Tabii ki Covid-19 süreci gibi sekteler yaşandı ancak bunlar istisnai durumlar. Önemli olan burada hem insani ve kültürel tanışma ve aynı zamanda üniversite düzleminde bilimsel araştırma ve yayın çeşitliliği kazandırma anlamında bunu önemsiyoruz’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Yeni Nesil Girişimlik Dersimiz, TeknoPark ve BTM Kuluçka Merkezleri’nde’’

Teori ve uygulamalı eğitimin birlikte verilmesinin, üniversitenin bu çerçevede zemin hazırlamasının önemini vurgulayan Rektör V. Prof. Torlak, ‘‘Bu dönemde ihtiyaçlar bağlamında müfredatımızı güncelleme adına açtığımız Yeni Nesil Girişimcilik dersimiz var. İTO’nun iştiraki olan TeknoPark ve Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM)’nin Ümraniye ve Beyoğlu’nda söz konusu ilçe belediyelerinin destekleri ile açtıkları kuluçka merkezlerimiz var. Biz üniversitemizin tüm bölümlerine açtığımız seçmeli ‘yeni nesil girişimcilik’ dersi ile kuluçka merkezlerindeki arkadaşlarımızın deneyim ve bilgilerinden öğrencilerimizin istifade etmelerini sağlıyoruz. Bir bölümüne de şahsen giriyorum derslerin ve girdiğim derste üniversitemizin tüm bölümlerinden öğrenciler var. Şunu fark ettim ki öğrencilerimizin çok büyük bir kısmı bu birikimlerden haberdar değiller. Bu çerçevede girişimcilerle ve aynı zamanda melek yatırımcılarla tanışma şansı elde edecekler. Bizim yeni nesil girişimcilere ihtiyacımız var, gençlerimizin de ufku çok açık. Yeter ki biz onlara doğru rehberlik yapalım’’ ifadelerini kullandı. 

×