İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde ‘‘Metaverse ve Geleceğin İletişimi Kongresi’’ Düzenlendi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde ‘‘Metaverse ve Geleceğin İletişimi Kongresi’’ Düzenlendi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi ile İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü tarafından düzenlenen “Metaverse ve Geleceğin İletişimi: Olanaklar ve Riskler” başlıklı Uluslararası Kongre, 19 Ocak 2023 tarihinde üniversitenin Sütlüce Kampüsü’nde Düzenlendi. Yurt içi ve yurtdışından çok sayıda konuşmacının yer aldığı kongre, 4 oturumda hibrit bir sistemde gerçekleştirildi. Metaverse kavramının geleceğin iletişiminin önemli bir platformu olarak irdelendiği ve tartışıldığı kongrenin bildirileri önümüzdeki aylarda yayımlanacak olan bildiri tam metin kitapçığında yer alacak.

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Sütlüce Kampüsündeki Konferans Salonunda gerçekleştirilen Kongre, İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Aktaş ve İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Füsun Alver’in açılış konuşmaları ile başladı.

Prof. Aktaş konuşmasında ‘‘Öğrencilerimize teorik bilginin yanı sıra uygulama birimlerinde, uzmanlaşmak istedikleri iletişimin çeşitli alanlarına ilişkin her türlü uygulama imkânını uzmanlarımızın eşliğinde sunuyoruz. İletişim Fakültemizde ancak ulusal televizyon kanallarının sahip olabileceği radyo ve televizyon stüdyolarıyla, gazete ve dergi yayıncılığını gerçekleştirdiğimiz medya atölyeleriyle ve halkla ilişkiler ve reklamcılık faaliyetlerinin yürütüldüğü birimleriyle öğrencilerimizin bilgi, beceri ve tecrübe sahibi iletişimciler olarak fakültemizden mezun olmaları için var gücümüzle çalışıyoruz’’ dedi. Prof. Aktaş, ‘‘Lisans düzeyinde bunları yaparken İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni iletişim bilimi alanında, iletişim ve internet çalışmalarının yapıldığı bir bilim merkezi haline getirmek için akademisyenlerimizle, sektör temsilcileriyle, yüksek lisans ve doktora düzeyinde araştırmacılarımızla adım adım ilerliyoruz. Bu amacımızı gerçekleştirebilmek için Türkiye’de ilk defa dünyada da az sayıda örneği bulunan iletişim ve internet çalışmalarının tek bir çatı altında yürütülebileceği İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü’nü İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde kurduk. Böylece bu alanda uzmanlaşmak isteyen sadece iletişim bilimcilere değil diğer disiplinlerden gelen araştırmacılara da kapılarımızı açtık.  Bizler iletişim çalışmalarının bütün paydaşların katkılarıyla daha anlamlı sonuçlar üreteceğine, toplum yararına olacağına inanıyoruz. Bugün iletişim teknolojilerinin geliştirilmesi aşamasında sadece teknik elemanların çalışmalarının değil sosyal bilimcilerin de katkılarının olması gerektiğine inanıyoruz. Ve bunu destekliyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Prof. Alver ise ‘‘Günümüzde iletişim teknolojilerinde yaşanan baş döndürücü hızlı gelişmeler öngörülen ve öngörülemeyen riskleri ve fırsatları içerisinde barındırıyor. Bugün bu kongrede çok sayıda bilim insanı, kamu ve özel sektör temsilcisi günümüzün en çok konuşulan konularından bir tanesi olan metaverse ve iletişimi çok boyutlu olarak ele alacak,  olanakları ve riskleri tartışacak, bizlerin ufuklarını açarak gelecekte yapmayı düşündüğümüz iletişim çalışmalarının önündeki perdeyi aralayacaklardır’’ şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi.

‘‘Metaverse’in Anahtar Teknolojileri’’

Kongrenin Birinci Oturumunda; Metaverse’in Anahtar Teknolojileri incelendi. İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. R.Gülay ÖZTÜRK’ün başkanlık ettiği bu oturumda; İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdülhalim Zaim ‘‘Nesnelerin İnterneti Metaverse İlişkisi’’, Milli Savunma Üniversitesi Hava Harp Okulu Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Kara ‘‘Blockchain Teknolojisi’’, Dijital Dönüşüm Danışmanı, Girişimci, EURODMC ve MANZA.io Kurucu Ortak Murat Canbaz ‘‘Sanal Dünyalar ve Sanal Gerçeklik’’, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü Elektronik Haberleşme Daire Başkanı Orhan Kemal Ardıç ‘‘5G ve Ötesi, Politikalar ve Uygulamalar’’, Metaverse Projesi Yürütücüsü & Editör Dr. Fatih Sinan Esen ‘‘Metaverse 101’’ başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi. Oturumun sonunda konuşmacılar, salonda bulunan katılımcıların sorularını yanıtladı.

‘‘Metaverse ve İletişimin Yeni Formları’’

Kongrenin İkinci Oturumunda ise ‘Metaverse ve İletişimin Yeni Formları’ ele alındı. İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Gözde ÖYMEN ENGİNDENİZ’in başkanlığında gerçekleştirilen oturumda; Emekli Profesör, Viyana Üniversitesi Basın-Yayın Enstitüsü, Avrupa Eğitim ve İletişim Derneği Başkanı Prof. Dr. Thomas Bauer ‘Medya Değişimi – Sosyalleşmenin Meydan Okuyuşu’’, New South Wales Üniversitesi (UNSW), Medya ve İletişim. Sanat ve Medya Okulu, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Lukasz Swiatek ‘‘Metaverse, Sürdürülebilir Refah ve Stratejik İletişim: Değişimler ve Zorluklar’’, Passau Üniversitesi, Jeoinformatik ve Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Jörg Scheffer ‘‘Aynalı Alanlar: Dijitalde Toplumsal Yeniden Üretim’’, NextSilicon Company Scientific Computing Direktörü Dr. Mehmet Belgin ‘‘Metaverse'de Yapay Zekâ ile İnsan Etkileşimi’’,

Salzburg Üniversitesi, İletişim Çalışmaları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ricarda Drüeke ‘‘Metaverse'miz sokaktır. Avusturya'da "Omas gegen rechts" hareketi’’, Türk-Alman Üniversitesi, Kültür ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Detlev Quintern ‘‘Yaşam İletişimi: Sanal Olmayan Mekân Olarak Müze’’, İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Erdem Tatlı “Metaverse Yeni Dünya”: Ütopya mı, Distopya mı? Başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi. Oturum sonunda salonda bulunan katılımcılar, salonda ve online ortamda bulunan katılımcılara çeşitli sorular yöneltti.

‘‘Sanal Dünyada Riskler ve Yasal Düzenlemeler’’

Kongrenin Üçüncü Oturumunda ise Metaverse, hukuksal bir perspektifle irdelendi ve tartışıldı. Bu oturumda sanal dünyada riskler ve yasal düzenlemelere odaklanıldı. İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıdvan ŞENTÜRK’ün başkanlık ettiği oturumda İstanbul Anadolu Adalet Sarayı Cumhuriyet Savcısı Güven Öztürk ‘‘Türk Ceza Kanunundaki Bilişim Suçları, Eylem Örnekleri ve Yargıtay İçtihatları’’, Ahi Hukuk Kurucusu Avukat Gökhan Ahi, ‘‘Metaverse Konseptinde Hukuki Riskler Ve Etik Sorunları’’ Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canan Küçükali ‘‘Deepfake ve Telife İlişkin Yarattığı Sorunlar’’ başlıklı bildirilerini sundu. Oturum sonunda konuşmacılar salonda bulunan katılımcıların bildirilere ilişkin sorularını yanıtladı.

Sanal Dünyada İletişimin Geleceği

Kongre’nin son oturumu ise, ‘Sanal Dünyada İletişimin Geleceği’ başlığını taşıdı.  Oturum İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülhamit Avşar başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumda İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öykü İyigün ‘‘Yapay Zekâ ve İnsan’’,  Reklam Yaratıcıları Derneği Başkanı Çağlar Gözüaçık ‘‘Sanal Dünyada Yeni İletişim Formları’’, Fexperience - Future Experience Studio Şirketinin Kurucusu Serdar Keskin ‘‘Sanal Dünyada Deneyimin Gelecek Perspektifi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Prof.Dr.R.Gülay Öztürk, ‘‘Reklam Sektörü Açısından Metaverse: İmkânlar ve Riskler Üzerine Bir Değerlendirme’’,

Brand Purpose Danışmanı Esra Baykal ‘‘Metaverse’de Halkla İlişkiler ve Marketing’’, İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gözde Öymen Engindeniz ‘‘Dijital Modanın Gelişmesinde Metaverse'in Rolü’’, Toulouse III Üniversitesi, Enformasyon ve İletişim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Catherine Ghosn ve Paul Valery Montpellier 3 Üniversitesi Doktora Araştırmacısı Mariem Hakimm ‘‘Başkanlık Seçimlerinde Botların Kullanımı: Karşılaştırmalı Bir Çalışma’’ başlıklı bildirilerini sundu. Katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından oturum sona erdi.

Oturumların sona ermesinin ardından kongrenin kapanış konuşmalarına geçildi. İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Aktaş ve İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Füsun Alver, gerçekleştirdikleri kapanış konuşmalarında katılımcılara ve bildiri sunan akademisyen ve uzmanlara teşekkürlerini iletti. Kongre, İstanbul Ticaret Üniversitesi Youtube Kanalından Canlı Yayınlandı.

1.Oturumu İzlemek İçin Tıklayın 

2.Oturumu İzlemek İçin Tıklayın

3.Oturumu İzlemek İçin Tıklayın

4.Oturumu İzlemek İçin Tıklayın 

×