‘‘İnsanın Değeri Aradığı Şeydir’’ Geniş Açı'da Prof. Dr. Süleyman Doğan Konuğumuz Oldu.

‘‘İnsanın Değeri Aradığı Şeydir’’ Geniş Açı'da Prof. Dr. Süleyman Doğan Konuğumuz Oldu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Zebiniso Kamalova, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Doğan’ı Geniş Açı’da Konuk Etti. Türk Dünyası Meselesi kapsamında "Milli Kimlik İnşasında Türk Ailesinin Rolü" başlıklı düzenlenen programda Prof. Doğan, Türk aile yapısına yönelik önemli tespitler paylaşırken, günümüz ebeveynlerine yönelik tavsiyelerde bulundu. Hayatın, insanın kendisini tanıma ve anlama yolculuğu olduğunu ifade eden Prof. Doğan, değişen zamanın dinamiklerini iyi okumak gerektiğinin altını çizdi.

 

‘‘Türk Tarihinde Kadına Çok Değer Verilmiştir’’

Türk aile yapısında ve İslam dininde kadının yerinin çok ayrı ve özel olduğunu ifade eden Prof. Doğan, ‘‘Hem kültürümüz hem de dinimizde bu denli önemli bir yeri olan kadının ailenin inşasındaki rolü çok değerli. Kimliği inşa eden birincisi kültür, ikincisi din, üçüncüsü ise ’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Aile Tiyatro Sahnesi Gibidir’’

Prof. Doğan, ‘‘Kadın ve erkeğin oyuncu, çocukların seyirci olduğu bir tiyatro gibidir aile. Türklerin aile yapılarında da bir değişim söz konusu. Her dönemin bir çocuğu var. Bu bakımdan Horasan Erenleri Mevlana’lar, Yunus Emre’ler döneminde yaşamıyoruz. Bu bakımdan günümüz çocuklarına onların anlayacağı dilden eğitimler verilmeli. Burada annelere çok önemli bir görev düşüyordu, ancak modern yaşamda kadınların da çalıştıklarını göz önünde bulundurduğumuzda, aile içindeki eğitim sadece annelere değil tüm aileye ait. Çocuklara sorumluluk verilmesi gerekiyor, öz bakımını öğrenmesi gerekiyor çocuk. Öz bakımını bilmeyen çocuk özgüvenli olamaz’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Sorgulayıcı olan Günümüz Gençliğinden Ümitliyim’’

Günümüzdeki gençlerin çok farklı olduğunu, sorgulayıcı parlak zihinlere sahip olduklarını vurgulayan Prof. Doğan, ‘‘Günümüzdeki dijital mecraları en etkili şekilde kullanarak toplumu ve aile yapısını korumak adına çalışmalar yapmalıyız. Sanal alemde doğrular yanlışlar birbiri içine girmiş durumda. Biz doğruları en etkili şekilde çocukların karşılarına koymalıyız. Çocuklar önünde sonunda aileye dönüyorlar. Aile onlara en doğruyu sunmalı ki bilinçaltlarında bu doğrular bulunmalı. Siz doğruyu göstermediğiniz, sunmadığınız takdirde; birileri o boşluğu yanlışlarla dolduracaktır’’ şeklinde konuştu.

‘‘Modern Dönem Baskın Kültürleri Öne Çıkardı, Post Modern Dönemde Yerel Kültürler Kimliksizleştiriliyor’’

Post modern dünyanın tüketim kültürüne yoğun bir şekilde odaklandığını ifade eden Prof. Doğan, ‘‘Dünyada tüketimi azaltarak, daha kanaatkar daha merhametli daha şefkatli bir toplum inşa etmemiz lazım. Şunu da unutmamak lazımdır ki medeniyeti inşa eden şeyler kitaplardır. Kitaplar çok önemlidir. Harvard Üniversitesini Harvard Üniversitesi yapan kitaplardır. Kütüphanesinde 19 milyon basılı eser vardır. Bu bakımdan çocuklarımıza kitap sevgisini aşılamalıyız’’ dedi.

‘‘İnsanın Değeri Aradığı Şeydir’’

‘‘Küçük yaştaki çocuklara küçük hikayeler, küçük masallar ile başlayarak kitap sevgisini aşılayabiliriz’’ diyen Prof. Doğan, ‘‘Çocuklarımızın çok kitap okumasını isterken kendimiz sürekli sosyal medyada vakit geçiriyorsak, bu çabamızın bir anlamı kalmaz. Modern insan iş ile veya sosyal medya ile o kadar çok meşgul oluyor ki çocuklarına yeterli zaman ayırmıyorlar. Çocuklarınıza zaman ayırmanız çok önemlidir. İnsanın değeri nedir diye sorulduğunda Hz. Mevlâna ‘insanın değeri aradığı şeydir’ diyor. Bizim değerimizi iyi aramamız lazım, arayışımızın ne olduğu bizi anlatıyor aslında.’’ İfadelerini kullandı.

‘‘Gençler Kendini Tanımalı, Yetişkinler Gençleri Anlamalı’’

‘‘Son olarak özellikle de gençlerin eğitimi konusunda şunu söyleyebilirim: ben kimim, nereden geldim nereye gidiyorum bunu sormalı bir genç kendine. Bu bir olgunlaşma serüvenidir, insan günün şartlarına göre kendi istidatlarını geliştirebilir. Bu çocukların büyüklerine de çağrım odur ki çocuklarınıza sadece evler veya somut miraslar bırakmayı düşünmek yerine onların gönül dünyalarını nasıl doldurabiliriz diye dert etmek daha isabetli olacaktır diye düşünüyorum’’ şeklinde konuştu.

Programı İzlemek İçin Tıklayın 

 

×