İnsan Sanat ve Teknoloji Sempozyumu’na Başvuru Tarihleri Açıklandı 

İnsan Sanat ve Teknoloji Sempozyumu’na Başvuru Tarihleri Açıklandı 

İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı bölümü tarafından düzenlenen ve bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan İnsan Sanat ve Teknoloji Sempozyumu’nun (İSTES) akademik takvimi açıklandı. 1-2 Kasım 2023’te düzenlenecek olan İSTES’in özet bildiri son teslim tarihi 15 Ağustos 2023 olarak belirlendi.  

İnsan, Sanat ve Teknoloji ana başlığı altında düzenlenmesi planlanan sempozyum programının her yıl farklı bir alt teması olacak. İSTES’te durum tespiti ve tasvirinden ziyade eleştirel muhakeme ve sorgulama çabasını yansıtan özet bildiri metinleri kabul edilecek. 

1-2 Kasım 2023 tarihlerinde ilk kez düzenlenecek sempozyumun ana teması ‘Transformasyon Sürecinde İnsan ve Sanat’’ başlığını taşıyor. Sempozyuma başvuru süreci onaylanan ve kongrede sunumu yapılan genişletişmiş özet bildiri metinleri; sempozyumun ardından İSTES web sitesinde e-bildiri kitapçığı olarak ISBN numarasıyla birlikte yayımlanacak. Yayımlanan bildiri metinleri akademik puan değerlendirmelerinde kullanılabilecek.

Sempozyum ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın: https://istes.ticaret.edu.tr 

Sempozyumun Düşünsel Arkaplanı 

İSTES’in kurumsal web sitesinde yer alan bilgilere göre sempozyumun düzenlenmesine zemin hazırlayan düşünsel arkaplan şu şekilde gelişmiştir: 

‘‘İnsanlık tarihinde 16. yüzyıldan itibaren benimsen bilimsellik anlayışı ile başlayan modern transformasyon süreci, günümüzde tecrübe ettiğimiz modern sonrası kaos döneminde yeni bir evreye ulaşmıştır. Bireysel ve toplumsal varoluş süreçleri, düşünme, algılama ve tasavvur biçimleri üzerinde tahakküm kuran teknoloji, bilimleri tekno-bilime, sanat dallarını tekno-sanata, insanı homo tecnicusa dönüştürmektedir. Bütün insanlığın farklı düzeylerde tecrübe ettiği bu süreçte insan ve dünya, tarihsel, kültürel, sanatsal bağlarından ve nihayet metafizik boyutlarından soyutlanmaktadır.  Öyle ki günümüzde tekno-lojizm, insanın, tarihin, düşüncenin ve sanatın üstünde müstakil bir güce erişmekte, insanın sadece çevresine değil iç dünyasına nüfuz ederek hayatın her alanını kolonileştirmekte, meçhul bir geleceğe doğru, geri dönüşsüz biçimde dönüştürmekte ve başkalaştırmaktadır.

Günümüzün insanı, teknolojinin homo sapiens’in işlevlerini sürekli biraz daha fazla üstlendiği, modern öznenin bedeninin biyoteknolojik organizmalarla kaynaştırılmak suretiyle, görüntü ve iletişim mekanizmalarının araçlar-matrisinin ortasında, tekno-çevrede, tekno-beden haline dönüştüğü tarih sonrası bir çağa şahitlik etmektedir. Öyle ki bu dönemde, bütün hukuk, psikoloji, siyaset, iktisat, sosyoloji, tarih, iletişim gibi bilimler, resim, müzik, edebiyat, tiyatro, sinema, mimari gibi güzel sanatlar, düşünce gelenekleri, teolojik Tanrı, devlet ve ütopik gelecek tasavvurları, kendilerini söz konusu transformasyon süreci karşısında yeniden tanımlamak ve konumlandırmak zorunda kalmaktadır.

Nüfuz alanı gittikçe genişleyen ve çarpan etkisiyle artan, varoluşşal durumumuzda ve şuurumuzun hakikat ve gerçeklik ilişkisinde etik, estetik, ontolojik ve epistemolojik kırılmalara yol açan sürecin mutlaka bütüncül bir yaklaşımla ve eleştirel muhakeme ile sorgulanması elzemdir. Bu çerçevede, İNSAN SANAT ve TEKNOLOJİ ana başlığı altında düzenlemeyi planladığımız sempozyum programında durum tespiti ve tasvirinden ziyade eleştirel muhakeme ve sorgulama çabasını yansıtan özet bildiri metinleri kabul edilecektir’’ 

Haber: İsmail Mücahit Aydemir 

 

 

 

 

×