İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü Yeni Mezunlar Vermeye Devam Ediyor

İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü Yeni Mezunlar Vermeye Devam Ediyor

İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü Medya ve İletişim Çalışmaları doktora programı öğrencisi Tarık Sulo Cevizci, Prof. Dr. Celalettin Aktaş danışmanlığında "Yeni İletişim ve Medya Teknolojilerinin Uluslararası İlişkilerin Stratejik İletişiminde Oynadığı Rol: Trump ve Erdoğan’ın Türk-Amerikan İlişkileri Bağlamında Yapmış Oldukları Twitter Paylaşımları Üzerinden Bir Analiz" başlığı altında yazdığı doktora tezi ile mezun olmaya hak kazandı.  

Yeni iletişim ve medya teknolojilerinin her geçen gün toplumsal, siyasal ve ekonomik alanlarda etkisinin artması ile birlikte bu araçların birçok yeni kullanım ve etki alanları ortaya çıkmış bulunuyor. Bu alanlardan birisi de kuşkusuz uluslararası ilişkilerin stratejik iletişiminde kullanılması ve ülkelerin ikili ilişkilerine etki etmesi. Nitekim kitlelerin bu araçlara yoğun bir şekilde yönelmesi ile ulusların kaderinin ilgilendiren meselelerin bu araçlar üzerinden dünya gündemine getirilmesi, bu alanlarda birçok akademik tartışmaların yaşanmasına neden oluyor.

Cevizci, tez çalışmasında; Trump'ın ABD’ye başkanlık ettiği 2016-2020 yılları arasında Türk-Amerikan İlişkileri bağlamında yapmış olduğu Twitter paylaşımları ile geleneksel diplomatik kanalları devre dışı bırakarak yeni bir diplomatik dil kullanması, Amerikan kurum ve aktörlerin iletişim stratejilerine nasıl bir etki ettiğini ve bu iletişim stratejilerinde değişikliğe meydan verdiği konularına dikkat çekmiştir. Ayrıca Trump'ın bu iletişim stratejisine karşı olarak başta mevkidaşı olan Erdoğan olmak üzere tüm kurum ve aktörleri aynı mecra üzerinden nasıl bir cevap verdiği ve kendi aralarında nasıl bir iletişim stratejileri izlediklerine de cevap arıyor.

Bu tez çalışması ile Cevizci, uluslararası ilişkilerin stratejik iletişiminin kullanım alanları yanında etkileri üzerine de bir takım sorular sormuş ve bu sorulara cevap arıyor. Özellikle de Türkiye ve ABD gibi iki stratejik ortak ülkenin, bu iletişim araçlarının farklı kullanımları nedeni ile iletişim krizleri yaşaması ve birçok alana etki etmesi, bu araçların çok fonksiyonlu kullanımını ortaya çıkarıyor. Bu sebeple söz konusu tez, başta medya ve iletişim çalışmaları olmak üzere uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimleri gibi disiplinler arası çalışma yapan birçok uzman ve öğrenciye yardımcı olacak nitelikte bir çalışma özelliği taşıyor.   

İstanbul Ticaret Üniversitesi ailesi olarak öğrencimiz Tarık Sulo Cevizci'ye akademik hayatında başarılar diler, yeni öğrencilerimizin hayallerini gerçekleştirmek ve akademik çalışmalarına katkıda bulunmak için üniversitemize bekleriz.

×