İktisat İngilizce Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Elçin Aykaç Alp’e sorduk

İktisat İngilizce Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Elçin Aykaç Alp’e sorduk

İktisat İngilizce Bölümü, teknolojiyi ve yapay zekâyı müfredata entegre ederek öğrencilerini iş dünyasına hazırlıyor ve geniş iş fırsatları sunuyor. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elçin Aykaç Alp, iktisat biliminin teorik temellerini ve analitik araçlarını kullanarak öğrencilere sunduğu kapsamlı eğitimi anlattı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi İktisat İngilizce Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elçin Aykaç Alp, İktisat İngilizce Bölümüne dair sorularımızı cevapladı.

İktisat İngilizce Bölümü misyonu ve vizyonu nedir?

İktisat bölümü, iktisat bilimi, dünyada var olan karmaşık ve dinamik sistemi tanımlamaya amaçlıdır. Bu karmaşık ve dinamik sistem, en küçük birim olan bireyden tüm dünyadaki sistemi açıklamaya kadar gider. Dolayısıyla bireyler, işletmeler, hane halkı, devlet, uygulanan hükümet politikaları, uluslararası arenadaki ilişkiler, bunların hepsi iktisat biliminin incelediği alanlardır. İktisat bilme bu alanları teorik olarak inceler. Matematik, istatistik, ekonometri, yapay zekâ araçları tabii ki teknoloji ve bilgisayarı da kullanarak bunları anlamlı bir şekilde açıklar, sorunları saptar, bu sorunlara çözüm üretir, aynı zamanda da öngörü yapar. Dolayısıyla iktisat biliminin temel amacı bu söylediğim karmaşık ilişkiler bütününü tanımlamaktır. Bizim vizyonumuz da elbette bundan bağımsız olamaz. Ancak unutmamamız gereken bir şey var ki İstanbul Ticaret Üniversitesi kurucu iradesi olan İstanbul Ticaret Odası Sosyal Hizmetler Vakfı'nın kurmuş olduğu bir üniversitedir. Dolayısıyla iş dünyasının bir üniversitesidir. İş dünyasındaki ilişkileri tanımlamayı, iyi anlamayı ve bunları öğrencilerine mezun olduğunda iyi bir şekilde vermiş olmayı hedefler.

İktisat İngilizce Bölümünün programları ve bu programların öğrencilere katkıları nelerdir?

Günümüzün akademik programları, müfredatı, lisansüstü programları da dahil olmak üzere öğrencilerimize iktisat biliminin tabi ki temellerini sunmaya amaçlı. Ancak bu birincil hedefimiz. İkincil hedefimiz, gelişen dünyanın var olan karmaşık ve dinamik yapısını tanımlamaya, iyi anlamaya yönelik analiz araçlarını da sunmak. Analiz araçları dediğimizde aslında işin içinde matematik, istatistik, ekonometri, yapay zekâ araçları ve bunların elbette kullanımında bilgisayar teknolojileri söz konusu. Bunların tamamını öğrencilerimize mümkün olduğunca vermeye çalışıyoruz. Ekonomi öğrencileri, ekonomi mezunları aslında iş dünyasında her alanda talep görüyor. Ancak çok sayıda da iktisat bölümü mezunu var. Dolayısıyla iş dünyasının üniversitesi olarak iş dünyasını iyi bir şekilde tanıyan ve bilen öğrenciler yetiştirmeye çalışıyoruz.

Öğrenciler neden İktisat İngilizce Bölümünü tercih etmeli?

İktisat bilimi sosyal bir bilim. Ancak iktisat bilimi sosyal bilimlerin mühendisliği gibi düşünülebilir. Var olan analitik araçları kullanarak ekonomiye dair tüm sistemi anlamaya çalışır. Anladığı bu sistemin sorunlarını saptar ve elindeki analitik araçlarla, istatistik, ekonometri, yapay zekâ araçlarıyla bu sistemde var olan sorunlara çözüm üretir. Hatta öngörülerde bulunur. Eğer böyle bir sistemin içinde yer almak istiyorsa bir öğrenci iktisat okumalıdır.

İktisat İngilizce Bölümü öğrencileri iş dünyasına nasıl hazırlanıyor?

Öğrencilerimize bir kere iyi bir iktisat teorisi temeli vermeye istiyoruz. Temel hedefimiz bu ama bunun yanı sıra mezun olduktan sonra iş bulabilecekleri alanlarda hali hazırda kullanılan yöntemleri ve sistemleri iyi bir şekilde öğretmeye çalışıyoruz. Öğrencilerimiz iyi bir analiz araçlarına haiz olan mezunlar olarak iş dünyasına çıkıyorlar. Hepimiz iktisat bölümünün mezunlarının çalışabileceği alanları biliyoruz. İktisat hayata dair her şeyi kapsadığı için hayata dair her alanda çalışabilirler. Ama bunları biraz daha spesifik hale getirecek olursak; finans, bankacılık sektörü, kamu kurum ve kuruluşları, iş dünyasındaki her işletme en küçüğünden en büyüğüne uluslararası kuruluşlar ve tabi Türkiye'de olduğu gibi dünyada da bu kurum ve kuruluşlarda kendilerine iş fırsatı bulabilirler. Bunların tamamında var olan bu bilgi birikimlerini gösterecek uygulama becerilerini artıran müfredatlar hazırlıyoruz. Son birkaç senede, yani son üç yılda diyebilirim, yapay zekâ destekli bir programa geçtik. Müfredatımızı genişlettik. Bunun yanı sıra zaten geçmişten beri İstanbul Ticaret Odasıyla olan yakın ilişkimiz sebebiyle var olan bölümümüz danışma kurulları vasıtasıyla müfredatımızı da zaten güncel tutuyorduk. Ancak bunun yanı sıra gelişen dünyaya ve bu dinamik yapıya da öğrencilerimizi iyi bir şekilde hazırlayabilmek için biz müfredatımıza yapay zekâ destekli analiz yöntemlerini de ekledik.

İktisat İngilizce Bölümü İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde okumanın avantajları nelerdir?

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde iktisat bölümü aynı zamanda diğer bölümlerde de olduğu gibi öğrencilere çok çeşitli fırsatlar sunar. Bu fırsatların arasında iş dünyasına yakın olmak, iş dünyasının isteklerini bilerek mezun olmak vardır. Bunları nasıl sağlıyoruz diye düşünecek olursak, bir kere öğrencilerimize öğrenciyken öğretim üyeleriyle birlikte iş dünyasına projeler yapmak, bu projelerin birer parçası olmak, akademik çalışmalarda birlikte çalışma fırsatları sunuyoruz. Bunları da kurumsal olarak hem öğrenci asistan olma fırsatını kendilerine veriyoruz. Öğrenci asistanlık aynı zamanda öğrencilerimize harçlık da sağlıyor. Bunun yanı sıra öğretim üyeleriyle birlikte yapılan projelerde de resmi olarak yer alma avantajı sağlıyor. Bu projeler merkezlerimiz vasıtasıyla yapılıyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde çok sayıda uygulama ve araştırma merkezi var. Bu merkezlerin önemli bir kısmı da sosyal bilgiler alanında. İktisat bölümüyle doğrudan ilişkili olan ve hali hazırda projeler hazırlayan merkezlerimiz, Ekonomi ve Finans Merkezi, Ekonomi ve Finans Uygulama Araştırma Merkezi, bir kere Üniversite İş Dünyası Merkezimiz var ki bu her üniversitede olmayan, bize farklılık katan bir merkez ve İstanbul Ticaret Odasıyla birlikte bizim organik bağımızı öğrencilerimizle ve öğretim üyelerimizle, organik bağımızı da kuvvetlendiren ve projelerimizi hazırlayan bir merkez. Düşünce ve Proje Üretim Akademisi, Sanayi Politikaları ve Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi. Bu saydığım merkezler gibi merkezler, uygulama araştırma merkezlerinde çeşitli projeler hazırlıyoruz. Bu projeler iş dünyasına hitaben olabiliyor, akademik camiaya hitaben olabiliyor. Bunlar da öğrencilerimiz, bizle birlikte hayata kendilerini hazırlama, aynı zamanda da heybelerine yani CV'lerine bu bilgileri katma imkânı buluyorlar.

İktisat İngilizce Bölümü Ar-Ge faaliyetleri ve bu faaliyetlerin topluma faydaları nelerdir?

İktisat Bölümü öğretim üyelerinin yapmış oldukları çalışmaları incelediklerinde aday öğrencilerimiz de öğrencilerimiz de aslında çok çeşitli alanlarda çalıştığımızı göreceklerdir. Bu çalışmaların her biri bizim derslerimize de yansıyor. Aynı zamanda öğrencilerimizle birlikte yapmakta olduğumuz akademik projelere de yansıyor. Bu projeler öğrencilerimizi araştırma, geliştirme alanında kendilerini hayata hazırlamaya fırsat sunuyor. Bu projeleri biz aynı zamanda üniversitemizde bulunan uygulama araştırma merkezleri vasıtasıyla da yapıyoruz. Bu merkezlerde öğrencilerimiz öğrenci asistanı olarak var oluyorlar, içinde bulunuyorlar, bir araştırma nasıl yapılır, ne gibi çıktılar elde edilir, bunları görüyorlar. Yapmakta olduğumuz projeleri düşünecek olursak uzun yıllardan beri devam eden mesela yayınlanan istatistiklerimiz var. Araştırmalarımız var her bir merkezde veya bölümde. İstanbul Ticaret Odasıyla, İstanbul Sanayi Odasıyla, İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Odasıyla var olan projeler dahilinde istatistikler üretiyoruz, raporlar üretiyoruz, kitaplarımız çıkıyor. Bütün bu projelerde öğrencilerimiz de bizle birlikte yer alıyorlar.

İktisat İngilizce Bölümü eğitimlerinde teknolojinin rolü nedir?

Dünya dijitalleşmeye gidiyor şu anda. Dolayısıyla teknoloji hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. İktisat bölümünün eğitiminin de içinde uzun yıllardır var. Son birkaç yıldır da müfredatımıza eklemiş olduğumuz yapay zekâ destekli eğitim süreçleri bunu biraz daha hissedilir hale getirdi. İktisat bölümünün içeriğine baktığımızda var olan analitik araçlar için zaten hali hazırda teknolojiyi kullanmak durumundayız. Öğrencilerimizin mezun olduğunda birkaç farklı programı iyi bir şekilde kullanabilir halde mezun olmalarını istiyoruz. Derslerimizin içine de bilgisayar programlarını ve teknolojiyi katıyoruz.

İktisat İngilizce Bölümünün gelecek hedefleri nelerdir?

Bölümümüz hala hazırda akreditasyon süreci üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Yoğun bir çalışma halindeyiz. Bunun dışında var olan analitik araçları öğrencilerimize daha iyi bir şekilde vermek için de müfredatımıza sürekli yeniliyoruz. İyi bir şekilde yapay zekâ analiz araçlarına, veri bilimine bu araçları iyi bir şekilde kullanan öğrencilerimizi yetiştirelim.

 

×