‘‘Haber Uygulamaları: Teoriden Pratiğe’’ Yayımlandı!

‘‘Haber Uygulamaları: Teoriden Pratiğe’’ Yayımlandı!

İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Erkan Turan’ın kaleme aldığı “Haber Uygulamaları: Teoriden Pratiğe’’ başlıklı kitap raflardaki yerini aldı. Eğitim Yayınevi tarafından yayımlanan kitap, televizyon yayıncılığında haber uygulamalarına dair önemli bulgular ve tespitler içeriyor.

Televizyonun, ‘toplumda gerçeklik algısı oluşturmayı başaran bir ekran’ şeklinde tanımlandığı kitapta, habercilik uygulamalarında kullanılan bazı kavramlara farklı pencereler açılıyor.

Kitapta, haberin içerik unsuru olan “5N 1K”nın bilgi toplarken ve haberi yazarken kendi içinde nasıl bölünerek çoklu sorulara dönüştüğü, ‘‘5N 1K’’ kavramının yalnızca anahtar olduğu ve bütün haberi oluşturmada daha fazla soruya ihtiyaç duyulduğu gerçeği, örneklerle açıklanıyor.

Kitapta ayrıca, “açık haber değeri”, “örtülü haber değeri”, “haber değerinde mesleki ve toplumsal açı”, “haber tanımının bileşenleri”, “haber derecelendirme” gibi uygulamada yeri olan bazı kavramlara da yer veriliyor.

Kâğıt üzerinde yazılı olan kuralları ve kavramları ile televizyon haberciliğinin analiz edildiği kitapta, televizyon canlı yayını başladığı andan itibaren kâğıt üzerindeki hiçbir yazı ve kuralın bir geçerliliğinin kalmadığı anlar olabileceği vurgulanıyor. Televizyonda canlı yayın için haber üretenlerin, her an değişkenlik gösteren durumlara karşı dinamik bir anlayışla haber üretim sürecini ele almaları gerektiği ifade ediliyor.

Kitaba ulaşmak için tıklayın

 

Haber: İsmail Mücahit Aydemir

×