Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Pınar Öztürk Demirtaş’a sorduk

Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Pınar Öztürk Demirtaş’a sorduk

Endüstriyel Tasarım Bölümü, teknolojiyi içselleştirerek, öğrencilere hem teorik hem de pratik anlamda üst düzey bir eğitim sunmayı ve sanayi iş birlikli projelerle geleceğin endüstriyel tasarımcılarını yetiştirmeyi hedefliyor. Bölüm Başkanı Doç. Dr. Pınar Öztürk Demirtaş, bölümün sunduğu kapsamlı eğitim programları, öğrencilere sağladığı geniş fırsatlar ve güçlü sanayi iş birlikleri hakkında bilgi verdi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Pınar Öztürk Demirtaş, Endüstriyel Tasarım Bölümüne dair sorularımızı cevapladı.

Endüstriyel Tasarım Bölümünün programları ve bu programların öğrencilere katkıları nelerdir?

Endüstriyel Tasarım bölümü 4 yıllık eğitim veren hem teorik hem uygulamalı eğitim veren bir program. Dolayısıyla ders müfredatımızda teorik ve sosyal dersler olmakla birlikte bunun yanında uygulamaya dayalı ve teknik dersler de mevcut. Dolayısıyla çok farklı alanlardan, çok farklı disiplinlerden beslendiğimiz bir akademik 4 yıllık programa sahibiz. Ve tabii ki bunun avantajını endüstriyel tasarım eğitiminde oldukça fazla görüyoruz. Çok farklı disiplinlerden farklı hocalarımız gelip eğitimler veriyorlar ve gelen hocalarımızın hepsi de akademik program disiplininde endüstriyel tasarım eğitimi almış ve piyasada bu noktada tecrübesi olan uygulama yapmış hocaları olduğu için öğrencilere çok farklı fırsatlar sunabiliyoruz.

Öğrenciler neden Endüstriyel Tasarım Bölümünü tercih etmeli?

Endüstriyel tasarım insanların hayatlarına birebir dokunan bir meslek alanı. Yani şöyle söylemek lazım, bugün kullandığınız otomobilden, evinizde kullandığınız tost makinesine kadar, gözünüze taktığınız gözlükten, ayağınıza giydiğiniz ayakkabıya ya da evinize aldığınız herhangi bir mobilya ürününe kadar deneyim ve etkileşim sağladığınız her türlü ürün endüstriyel ürün tasarımıdır ve bunu tasarlayanlar endüstri ürünleri tasarımcısıdır. Bu da şu demek oluyor, endüstriyel tasarımcılar insanların ihtiyaçlarını belirleyen ya da mevcut yaşamlarında ürünlerle deneyimlerde sorunları tespit eden ve uygun çözümler bulmaya çalışan yaratıcı insanlardır. O anlamda hayatımızdaki geleceğe yön veren insanlar olarak bir meslek alanı olarak bakıyorum ve geleceği mesleği olarak aslında öngörüyorum.

Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri iş dünyasına nasıl hazırlıyor?

4 yıllık eğitim zaten bütün üniversitelerde standart olarak verilen eğitim programlarıdır. Ama bunun yanı sıra tabiki yine pek çok üniversitede olan staj programlarımız var. Yani 40 günlük staj mutlaka yapmak zorundalar. Bunun 20 günü uygulamalı staj, fabrika stajı dediğimiz staj, sonraki 20 günü de ofis stajı dediğimiz. Bizim avantajımız ne? Bizim avantajımız mezuniyet sonrası ve mezun olmadan öğrencilerin okuldaki eğitim hayatları boyunca bizim çatımız yani İstanbul Ticaret Odası'na yani bütün endüstrilerle iş birliği içerisinde olan ve bir çatısı altında toparlayan İstanbul Ticaret Odası bizim için mesleğimiz açısından da endüstrilerle iş birliği kurabilmek açısından oldukça stratejik bir öneme sahip. O anlamda hem eğitim süreci boyunca zaten şu anda mevcutta da sürekli dile getirdiğimiz şey İstanbul Ticaret Odası’yla Endüstriyel Tasarım Bölümü arasında. Farklı endüstrilerle iş birlikli projeler geliştirmek ve öğrencilerimizi. Buna dahil etmek bu çok önemli bir avantajdır ve bunun yanı sırada mezun olduktan sonra da öğrencilerin bu iletişimi koparmadan kariyerlerinde sürdürülebilmelerini sağlamak önemli bir avantaj olarak görüyorum.

Endüstriyel Tasarım Bölümü’nü İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde okumanın avantajları nedir?

İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul Ticaret Odası gibi büyük bir endüstriyel sektörleri bir arada bulunduran bir çatının desteği altında. Dolayısıyla İstanbul Ticaret Üniversitesi ile İstanbul Ticaret Odası arasındaki bağlantı endüstriyel tasarım açısından son derece önemli. Çünkü biz meslek alanı olarak çok farklı alanlarda, endüstrilerde, fabrikalarda seri üretilebilecek her türlü ürünün tasarımını yapıyoruz. Bu da ne demek? Pek çok farklı sektörle iletişim kurmak, pek çok farklı sektörün tasarımını yapma anlamına geliyor. Bu noktada burada okumanın en büyük avantajlarından bir tanesi, İstanbul Ticaret Odası gibi endüstriyle iletişimi çok yüksek olan bir kurumun, üniversitesinin aslında Endüstriyel Tasarım Bölümü ile iş birliği kurma yaklaşımındaki avantajlarıdır.

Endüstriyel Tasarım Bölümü iş birlikleri ve partnerliklerinin öğrenci ve akademisyenlere faydaları nelerdir?

Eğitim boyunca özellikle üniversite ve sanayi iş birlikli projeler üretmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken sadece projeler değil, farklı çalıştaylar düzenliyoruz. Çalıştaylarımızı özellikle farklı üniversitelerle, farklı bölümlerle hatta yapabiliriz. Bu ne sağlıyor? Öğrencilerimizin hem endüstriyel tasarım disipliniyle hem başka disiplindeki öğrencilerle hatta başka üniversitenin öğrencileriyle bir araya gelip disiplinler arası proje geliştirmesini sağlıyor. Bunu artık geleneksel bir amaç olarak belirledik eğitim hayatımızda ve çalıştaylarla, workshoplarla bunu daha sık ve sık sık tekrarlayarak yaptığımız bir eğitim çalışmamız var. Ama bunun yanı sıra İstanbul Ticaret Odası'na bağlı endüstriyel tasarımı destekleyecek tüm endüstrilerle sektöre iş birlikleri yapma hedefimiz ve bunu da daha çok yoğunlaştırarak önümüzdeki senelerde önümüzdeki özellikle 5 yıl süreci içerisinde hızlandırarak devam etme planımız var.

Endüstriyel Tasarım Bölümü eğitimlerinde teknolojinin rolü nedir?

Şimdi endüstriyel tasarım zaten teknolojiyle birlikte devam eden, yani teknolojiden çok etkilenen, malzemeden, yeni malzemelerden çok etkilenen, yeni üretim tekniklerinden çok etkilenen bir dal çünkü seri üretileni her ürünün tasarımı bizi ilgilendiriyor. Dolayısıyla teknoloji her anlamda bizim için önemli ama eğitim açısından baktığımızda teknolojiyi nasıl katıyoruz derseniz eğer eğitime özellikle üç boyutlu tasarım programları, çizim programları yani ürünlü düşünüp, ürünü çizime aktarmadaki tüm teknolojik, teknik araçları kullanmak zorunda endüstriyel tasarımcı. O yüzden 3D tasarım programlarını uyguluyoruz ama bunun yanı sıra örneğin yakın zamanda devreye sokacağımız ve şu anda çalışmalara süren, oluşturulan bir üretim atölyemiz ve bu üretim atölyesi çok farklı alanlardan üretimleri yapabilecek donatılı makineler, 3D üretim makineleriyle düzenlenmiş, çok yönlü bir üretim merkezi halinde tasarlanıyor ve öğrencinin de yaptığı tasarımı aslında üretilmiş bir ürün olarak görebilmesi, eline alabilmesi, dokunabilmesi son derece önemli. Ama bu sadece bu noktada da kalmayacağız. Bunu dışarıya da açmayı planlıyoruz. Daha görünür, insanların gelip dahil olabileceği, farklı eğitimleri verebileceğimiz noktalara götüreceğimiz bir teknoloji atölyesi kurguluyoruz. Önümüzdeki dönem faaliyete geçecek.

Endüstriyel Tasarım Bölümü’nün gelecek hedefleri nelerdir?

Bu beş yıl içerisinde adım adım sanayi iş birlikli projelerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu noktada İstanbul Ticaret Odası'nı devreye daha çok sokmayı planlıyoruz. Tabi bu önemli bir fırsat. Bu fırsatı da gerçekten değerlendirmek istiyoruz. Çünkü endüstriyel tasarım ürünleri, üretilebilen ürünler olduğu için sanayi destekli bunların sürekli yapılabiliyor olması son derece önemli ve bunu öğrencilik hayatında yapabiliyor olmaları son derece önemli. Dolayısıyla projelerimizin hepsinde bir sanayi iş birliği olmasını istiyoruz. Yurt dışı ilişkilerimizi daha çok geliştirmek gibi bir planımız var. Umarım önümüzdeki 5 yıl içerisinde de bunları sağlayacağımızı düşünüyoruz.

 

×