‘‘Dolandırıcılığa Karşı Siber Güvenlik Bilincinin Artması Lazım’’ Geniş Açı Programında Prof. Dr. Abdül Halim Zaim ve Doç. Dr. Muhammed Ali Aydın konuğumuz oldu.

‘‘Dolandırıcılığa Karşı Siber Güvenlik Bilincinin Artması Lazım’’ Geniş Açı Programında Prof. Dr. Abdül Halim Zaim ve Doç. Dr. Muhammed Ali Aydın konuğumuz oldu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdül Halim Zaim ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Siber Güvenlik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Muhammed Ali Aydın, Geniş Açı’da İsmail Mücahit Aydemir’in sorularını yanıtladı.

‘‘Siber Güvenlik Haftasında Farkındalığımız Artmalı’’

Ülkemizde siber güvenlikle alakalı ciddi bir farkındalık oluşmuş durumda diyen Doç. Dr. Aydın, resmî kurumların, üniversitelerin ve sektörlerin yapmış olduğu önemli çalışmaları hatırlattı. Doç.Dr. Aydın, ‘‘Savunma sanayiinde gösterdiğimiz başarıları, siber güvenlik alanında da göstereceğimizi ümit ediyorum. Siber güvenlik daha çok başımıza bir kötü olay, dolandırıcılık geldiğinde önemini anladığımız bir olgu. Oysa siber güvenliğin her zaman bilincinde olarak bütün yazılımlarımızda ve işlerimizde işin en başında tedbir alarak ilerlememiz gerekiyor’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Biz Dijital Çağda Doğan Genç Nüfusa Sahibiz; Bunun Avantajı ve Dezavantajları Var’’

Dijitalleşmenin içinde doğan çok ciddi bir genç nüfusa sahip olan bir ülke olduğunu vurgulayan Prof. Zaim, ‘‘Şimdiki gençler dijital ortamın içine doğdukları için her şeyin çok hızlı olmasını istiyorlar. Hız bazen de felaketi getiriyor arkasından. Dijitalleşme arttıkça riskler de beraberinde geliyor. Dolayısıyla burada kişileri de bilinçlendirmek zorundayız. Genç nüfusumuz önüne gelen uyarıları okumadan işleme geçebiliyor, yapması gereken pek çok şeyi atladığı için kendi kendine riski oluşturuyor. İkincisi de bu teknolojileri kullanamayan ve başkalarından yardım alan yaşlı nüfusumuz var, onlar da bir risk oluşturmuş oluyorlar.’’ şeklinde konuştu.

‘‘Dolandırıcılara Karşı Uyanık Olunmalı’’

Sosyal mühendisliğin insanları aldatma sanatı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Aydın, ‘‘İnsanlar ‘beni kimse kandıramaz’ şeklinde bir yargıya kapılmamalı. Saldırganlar bir şekilde sizinle ilgili elde ettikleri bilgiler ile sizi kolayca kandırabiliyorlar. Sahte mailler göndererek oltalama denilen yöntemle de saldırıyorlar. Özellikle akıllı telefon üzerindeki uygulamalar üzerinden de bunu yapabiliyorlar. Şirketlerin, kurumların ve çalışanların problem yaşadığı bir alan’’ ifadelerini kullandı.

Kullandığınız akıllı cihazların şifrelerinin mutlaka kişiselleştirilmesi gerektiğini ifade eden Doç. Aydın, ‘‘Özellikle sosyal ağlarda kişisel verilerinizi paylaşmamanız çok büyük önem arz ediyor. Parola güvenliği açısından da çok ciddi parolalar belirlenmesi lazım. Telefon dolandırıcılığı açısından da size sorulan sorulara, soruyla cevap verdiğinizde dolandırıcıların ağına düşmekten kurtulabilirsiniz’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Siber Güvenlik Eğitimleri Çok Önemli’’

Teknopark bünyesinde siber güvenlik ve yazılım temalı eğitim içeriği olan Teknopark Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin açılmış olduğunu ifade eden Doç. Dr. Aydın, ‘‘Artık lisede siber güvenlik düzeyi eğitimler veriliyor, bu son derece kritik. Siber güvenlik alanındaki bayrağı yakala yarışmasına yüzlerce ortaokul öğrencisi de katıldı. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’da lisans ve İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde lisansüstü düzeyde siber güvenlik eğitimleri mevcut. Bu eğitimlerle hem sektöre profesyoneller kazandırmak hem de kamuoyunda bilinci arttırmak adına çok önemli çalışmalar yapılıyor’’ ifadelerini kullandı.  

‘‘Yerli Ürünler Geliştirmeliyiz, Bu Bir Millî Mücadele’’

Yazılım ve siber güvenlik alanının bir dijital kale olduğunu ifade eden Prof. Zaim, ‘‘Yurtdışı kaynaklı ürünlerin kullanımı konusundaki açıkları tespit etmek yerine kendi ürünlerimizi geliştirip kullanmalıyız. Burada da nitelikli insan kaynağına ihtiyaç ortaya çıkıyor. Sektörde nitelikli insan kaynağı bulabilmek için de ilk defa biz ön lisans düzeyinde de siber güvenlik alanında eğitim açtık. Bu konular gerçekten büyük önem arz ediyor. Siber güvenlik uzmanları, firmaların siber güvenlik birimlerini oluşturacaklar ve yavaş yavaş firmalar bu işin gereklerini yerine getirerek ayakları daha yere basan bir hale gelmiş olacaklar’’ ifadelerini kullandı.

Programı İzlemek İçin Tıklayın

×