‘‘Dijitalleşme Sektörleri ve İş Modellerini Dönüştürüyor’’ Geniş Açı'da Prof. Dr. Rahmi Deniz Özbay Konuğumuz Oldu.

‘‘Dijitalleşme Sektörleri ve İş Modellerini Dönüştürüyor’’ Geniş Açı'da Prof. Dr. Rahmi Deniz Özbay Konuğumuz Oldu.

 İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi, İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Deniz Özbay, Geniş Açı’da İsmail Mücahit Aydemir’in Konuğu Oldu.  Dijital Ekonominin konuşulduğu programda Prof. Özbay, Blockchain teknolojisi, yapay zeka, akıllı otomasyon sistemleri ve endüstri 3.0, Endüstri 4.0 kavramları çerçevesinde önemli tespitler paylaştı.

 ‘’Siber Fiziksel Sistemler: Nesnelerin İnterneti’’

Endüstri 4.0 kavramını tanımlayan Prof. Özbay, ‘‘Endüstri 4.0 ilk kez 2011’de Almanya’da resmileştirildi. Bu bir öngörü aslında, tahminden daha güçlü olarak. Endüstri 4.0 deyince hemen onunla bütünleşik diğer bir kavram geliyor: nesnelerin interneti’’ şeklinde konuştu Algoritmalar yoluyla fiziksel sistemlerin yönetilmesi iktisadi analizi ve iş modellerini etkileyeceğini ifade eden Prof. Özbay, ‘‘Fiziki olanın, sanal olanın, tüketici, üretici, tedarikçi, iş gücü olan topluluğun bir araya gelerek oluşturduğu ekosistemden söz ediyoruz’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Blockchain Teknolojisi Bağlamından Koparıldı’’

Blockchain teknolojisinin Endüstri 3.0 sonrası üretilen teknolojilerin sonuçlanmış hali olduğunu ifade eden Prof. Özbay, kavramı ‘Teknoloji altyapılı bir bilgi networkü’ şeklinde tanımladı. ‘’Dağıtık defter teknolojisi’’ olarak ifade edilen bir teknolojik altyapı ile veriler bulutta depolanırken, birden fazla noktada eşzamanlı depolanmakta. Bu bilişim sistemlerine güvenilirlik sağlıyor ve inanılmaz bir güvenlik sunuyor’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Bazı sektörler dijital dönüşüme çok daha açık’’

Bazı sektörlerde dijital devrim ile akıllı otomasyon sistemlerinin geliştiğini ifade eden Prof. Özbay, ‘’Bazı sektörler dijitalleşmeye daha açık. Bazıları ise daha yavaş dönüşüyor. Geleneksel şirketlerin belli yapıları vardır: üretim, tedarik, müşteri yönetimi gibi. Bunların hepsi konvansiyoneldi. Şimdi ise kısmi verilerden, büyük veriye doğru bir akış var. Bu da şirketlerin veriler üzerinden ilerlemesini sağlıyor. Alibaba deyince mesela b2b tedarikçi anlıyoruz ama deposu yok, normalde konvansiyonel şirketlerde stok ayrı bir derttir. Bu bile yeni iş modellerinin en çarpıcı modelidir. Ebay, airbnb bunlara diğer örneklerdir’’ şeklinde konuştu.

‘’Ekonomi, İktisat ve Finans Kavramları’’

Kavramların karışmamasının önemli olduğunu vurgulayan Prof. Özbay, ‘‘İktisat ekonominin bilimidir. Ekonomik çevrimin içindeki olguları yorumlayan ve öngörülerde bulunanlar ekonomisttir. Ancak iktisatçılar, daha çok teorik referanslar çerçevesinde bilimsel araştırmalar ortaya koyar. Bakış açısı değişir ise teori de değişir. Bu çerçevede iktisatçıların mevcut ekonomiyi yorumlaması ile ekonomistin yorumlaması aynı şey değildir. Tabii ki ekonomistler, iktisadı bilirler. İktisatçılar da aynı zamanda ekonomist de olabilirler’’ dedi. Finans kavramının nasıl algılanması gerektiğine yönelik soruya ise Prof. Özbay, ’‘Nakit akışı ve işletmelerin rasyo yönetimleri çerçevesinde önem kazanan bir uzmanlık alanıdır finans. Finansal yönetim çok önemli bir alan, finansı yönetemiyorsanız bakkal bile işletemezsiniz’’ şeklinde konuştu. 

Yapay Zekâ: ‘‘Çok Akıllı Otomasyon’’

Yapay zekânın popüler bir konu olduğunu vurgulayan Prof. Özbay, ‘‘Satranç ve damadan örnek verebiliriz. Olasılıklarla üretilmiş bir kurgu ve bu kurguyu kapsayan bir algoritma var. Burada dijital dönüşüm denildiğinde ‘öğrenme’ kavramı ve ‘makine öğrenmesi’ kavramı ortaya çıkıyor. Big Data yani ‘Büyük Veri’ kavramını hatırlayın, burada büyük veriyi üretmek size kalıyor, nesnelerin interneti ya da her şeyin interneti ile. İnternet dediğimiz bağlantı ve fonksiyonellik. Bu büyük veri kümesinin içinde ilişkisellikler kurmak ve şirketin faydasına keşifler yapmak, yapay zekanın temel fonksiyonlarından. Yeter ki büyük veriniz olsun, bunu da yine teknoloji ile elde ediyorsunuz tabii; üretim planlama, talep tahmin gibi pek çok alanda bu büyük veriye ulaşma imkanını değerlendirerek işinizin dijital devrimini gerçekleştirebilirsiniz’’ ifadelerini kullandı.

 

Programı İzlemek İçin Tıklayın

×