‘‘Bu Sektörde Türkiye’nin Önünde Gerçekten Çok Büyük Fırsatlar Var’’ Geniş Açı’da İş İnsanı Burak Önder Konuğumuz Oldu.

‘‘Bu Sektörde Türkiye’nin Önünde Gerçekten Çok Büyük Fırsatlar Var’’ Geniş Açı’da İş İnsanı Burak Önder Konuğumuz Oldu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Televizyon Stüdyolarında çekimi gerçekleştirilen ve Ticaret TV’de yayınlanan Geniş Açı programının Çarşamba kuşağı, ‘‘Geniş Açı Geleceğin Koridorları’’ çerçevesinde Doç. Dr. Sabri Öz’ün sunumuyla yayına başladı.

Doç. Dr. Öz’ün konuğu Girişimci ve İş İnsanı Burak Önder oldu. Türk ev ve mutfak eşyaları sektöründeki ihracat çalışmalarından söz eden Önder, ‘‘Dünyada 6. Sırada olan güçlü bir sektörüz. Ülkemize bu sektörde katma değer katmaya çalışarak, ihracatımızı sürdürüyoruz. Yıllık 3,5 milyar dolarlık ihracatımız söz konusu. Hedefimiz daha katma değerli ürünleri üretecek inovasyon, ar-ge çalışmalarını geliştirmek. Yurtdışı müşterisini anlamak ve yurtdışındaki kurumsal firmalarla çalışmak zor ama bizi geliştiren ve büyüten süreçler oluyor. Bizim hedef kitlemiz bütün dünyadaki kullanıcılar. İnsanların ihtiyaçlarını bilmek, ona dönük üretimler gerçekleştirmek bizim gelişmemizi zorunlu kılıyor. Bu coğrafyada orta uzun vadeli düşünme yeteneğimiz çok gelişmiyor; ama gelişmek zorunda. Dünyanın çok farklı lokasyonlarına gidiyoruz ve her gittiğimde şunu görüyorum Türkiye’nin önünde gerçekten çok büyük fırsatlar var’’ ifadelerini kullandı.

‘‘En Fazla İhracatı Yaptığımız Avrupa, İyi Bir Komşumuz’’

‘‘Avrupa’da modern marketlerden çok geleneksel marketlerde daha fazla yer alıyoruz’’ diyen Önder, ‘‘Avrupa’da modern marketler daha fazladır. Ticaret komşu ile başlar bu sebeple en fazla ihracatı Avrupa’ya yapıyoruz. İyi bir konumdayız ama dünyanın neresine giderseniz gidin bize yaklaşım çok güzel. Örneğin Kolombiya’ya gidiyorsunuz buradan Osmanlı pasaportu ile göçen farklı milletlerden insanlar var. Türk’üm dediğiniz zaman sizi çok iyi biliyorlar, dizilerimizi izlemiş oluyorlar. Bu anlamda çok büyük bir Pazar payı var. Ancak bizim her coğrafyaya aynı dil ile ürün satmaya çalışmak yerine her bölgenin kendi ekosistemine uygun bir kültürel yaklaşım geliştirmek gerekiyor’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Başarının Sırrı: Kamu – Özel Sektör – Akademi’’

‘‘Sivil toplum, kamu ve akademi birlikte ve eş güdüm içinde çalışmamız gerekiyor’’ diyen Önder, ‘‘Hollanda’ya resmi bir ziyarette bulunmuştuk. Onların liman kentini iyi değerlendirdiklerini ve ticarette çok başarılı olduklarını biliyorum. Bunun sebebini sordum. Dediler ki biz de üçlü sac ayağı vardır: kamu, özel sektör, akademi. Bu sac ayağının üstüne istediğiniz binayı yapabilirsiniz dediler. Bizde ise herkes birbirini suçluyor. Aslında biz birlikte çalışabilirsek, çok güzel çalışmalar ortaya koyabiliriz. Bizim aradaki farkı kapatmamız için koşmamız yetmez, uzun atlayarak koşmamız gerekiyor. Bunun için de konfor alanlarımızdan çıkmamız gerekiyor’’ şeklinde konuştu.

‘‘Bizim Bu Memlekete Borcumuz Var’’

‘‘Biz, bu ülkenin imkanları ile büyüdük’’ diyen Önder, ‘‘Evet ticarette temel amaç kâr elde etmek, ürünlerinizi satmak ama bunu yaparken ticaret yaptığınız insanlara ülkenizi tanıtmanız ve sevdirmeniz lazım. Bugün Türkiye ile ilgili birçok noktada kara propaganda yapılıyor. Bizim özellikle buraya gelen turistlere ülkemizi iyi anlatmamız, tanıtmamız gerekiyor’’ dedi.

‘‘Geleceğin Koridorları Aydınlatacak Fener: Veri’’

İş İnsanı Burak Önder, ‘‘Geleceğin koridorlarında bize fener olacak etkenlerden birisi kültür ise bir diğeri de veridir. Her alanda veriyi oluşturabilmek, kaydedebilmek ve smart dataya işleyebilmek ve anlamlı hale getirebilmek. Daha sonra onu işleyebilmek ve onu raporlayabilmek çok büyük önem arz ediyor’’ dedi.

Program sonunda Doç.Dr. Sabri Öz, ‘‘Metaverse’’ isimli eserini Burak Önder’e takdim ederken, Önder, ‘‘Metaverse ile ilgili çalışmalarınızı memnuniyetle takip ediyoruz. Bu alanda çok önemli çalışmalarınız var. Metaverse ilk ortaya çıktığında beri değer katıyorsunuz, gerçekten emeklerinize sağlık’’

Haber: İsmail Mücahit Aydemir

×