Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Rıfat Yazıcı’ya sorduk

Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Rıfat Yazıcı’ya sorduk

Yazılım Mühendisliği Bölümü, Türkiye'nin yazılım alanında dışa bağımlılığını azaltmayı ve geniş spektrumlu mühendisler yetiştirmeyi hedefliyor. Prof. Dr. Rıfat Yazıcı, bölümün eğitim kalitesine ve müfredatının geniş kapsamlılığına vurgu yaparak Yazılım Mühendisliği Programlarının sadece üst düzey yazılımlar üretmekle kalmayıp, donanım-yazılım entegrasyonuna da odaklandığını belirtti.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rıfat Yazıcı, Yazılım Mühendisliği Bölümüne dair sorularımızı cevapladı.

Yazılım Mühendisliği Bölümünün misyonu ve vizyonu nedir?

Mühendislik bölümünün amacı ne olabilir? Dünyada evrensel olarak en iyi yarışmalar yapmak, en iyi mühendisleri yetiştirmektir. Eğitimde yüksek kalite, araştırmada yüksek kalite sağlamaktır. O bütün bölümlerin yazılım mühendisliği bölümünün de vizyonlarından birisidir. Misyon bir görevdir. O görev nedir? Öğrenci yetiştirmek, araştırma yapmak ve birtakım faaliyetleri, güç edici aktiviteleri katılıp oralara katkı vermek. Bizim amacımız da budur.

Yazılım Mühendisliği Bölümünün programları ve bu programların öğrencilere katkısı nelerdir?

Yazılım Mühendisliği isminden de anlaşıldığı gibi software yapmak yani bilgisayarın programlarını yapmaktır ama program yapabilmek için eğer sadece üst düzeyde program yazıyorsanız yükse seviye dilleri kullanarak yapıyorsanız o zaman bilgisayardan çok bir şey bilmiyorsunuz demektir. Eğer alt düzeyi bilmiyorsanız. Neden? Çünkü o düzeyde program yazan sadece yazılım mühendisliği bölümleri değildir.

Bir İşletme Mühendisliğinden veyahut da Endüstri Mühendisliğinden mezun olan kişi de bu kadar yazılım biliyor belki. Peki onlardan farkı ne olacak? Esas orasıdır zaten buradaki eğitimdeki amaç. Bizdeki Yazılım Mühendisinin hedefi odur. Amaç şudur, biz sadece üst düzeyde yazılımlar yapmayacağız. Onun altında, yani işletim sistemi düzeyinde yazılımlar da yapmamız lazım. O arayüzleri, donanım yazılım arasındaki arayüzleri yapmamız lazım.

Türkiye'de ne yapılıyor? Database yapılıyor. Otonom sistemler yapılıyor. Software yani yazılım olarak. Bunları aşmamız lazım. Dış ülkelere daha çok getirisi fazla olan ve her zaman muhtaç olacağınız yazılımları yapıyorlar. Bizim yazılım mühendislerinden anladığımız sadece o üst düzeyde veri tabanı kullanarak, birtakım dataları işleyerek, ofis otomasyonu gibi şeyler yapmak değil. O alt düzeyde yazılımları da yaparak, donanımdan datayı çıkarıp, yüksek seviye dilleri transfer eden programları da yapmaktır. Farkımız diğer üniversitelerden bu olacaktır.

Yazılım Mühendisliği Bölümünü İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde okumanın avantajları nedir?
Yazılım deyince sadece yüksek seviye dilde program yazmak, büyük programlar hazırlamak gibi bir amacımız yok. Donanım, yazılım sinerjisini oluşturacak bilgiye sahip mühendisliğe yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Çünkü bundan ikisi birlikte varsa kalite vardır. Yoksa öbür türlü birine bağımlı hale gelirsiniz.

Mesela o database dediğimiz ofis, hastane ve okul otomasyonu gibi şeyler tek tür bilgi gerektiriyor. Onların dışında başka yazılımları bilmiyorsanız tutunamazsınız hayatta. Ama biz eğer donanımdan datayı çıkaracak olan yazılımları da yaparsak, o zaman bilgisayarı en verimli şekilde kullanabiliyoruz. Başkasına muhtaç olmadan bağımsız bir mühendis haline gelebiliyoruz demektir. Biz onu hedefliyoruz burada. O yüzden bu üniversiteye gelecek olan, yazılım mühendisi bölümüne gelecek olan öğrencilerin, diğerlerinin farkı bu konuda daha belirgin olacaktır.

Yazılım Mühendisliği Bölümü Ar-Ge faaliyetleri ve bu faaliyetlerin topluma faydaları nelerdir?

Yazılım Mühendisliğinin esas araştırma alanlarından bazıları şöyle, yapay zekâ, veri madenciliği, görüntü işleme, güvenlik yazılımları gibi alanlardır. Bizim de topluma faydamız bu alanlarda olacaktır.

Yazılım Mühendisliği Bölümü eğitimlerinde teknolojinin rolü nedir?

Donanımsal gelişmeler son yıllarda yazılım kadar hızlı olmuyor. Büyük çaplarda olmuyor. Çünkü donanım bir doymaya doğru girmiştir. O halde ne oluyor? Şimdi bu donanım üzerinde çalışacak daha akıllı yazılımlar neler olabilir sorunun cevabı odur. Yapay zekâ dediğimiz ChatGPT dediğimiz olay bunun sonucudur. Gittikçe o tarafa doğru gidiyoruz. Kendilerini eğitebilen bilgisayarlar, konuşabilen bilgisayarlar vesaireler o konulara doğru yöneliyor diyelim.

Yazılım Mühendisliği Bölümü gelecek hedefleri nelerdir?

Bölümden de zaten ülkemizin hedefi şu olmalı bu konuda; dışarıya bağımlı olduğumuz yazılımları Türkiye'de üretebilmek ve donanım yazılım sinerjisini kurabilmek. En büyük hedefimiz budur.

Yazılım Mühendisliği Bölümünün En’leri nelerdir?

Mümkün mertebe tek belirli alanda uzmanlaşmış bir mühendisi yetiştirmek yerine daha geniş spektrumlu mühendisler yetiştirmek. Donanımdan datayı çeken yazılımı da, yazılımsal arayüzleri de biz yapalım. Müfredatımız buna göre hazırlanmıştır. Dediklerimi yerine getirecek şekilde hazırlanmıştır. O yüzden en büyük enimiz budur.

 

×