Bir Köşkten Daha Fazlası: İstanbul Oyuncak Müzesi

Bir Köşkten Daha Fazlası: İstanbul Oyuncak Müzesi

İstanbul’un Kadıköy İlçesi’nin Göztepe Mahallesi’nde bulunan İstanbul Oyuncak Müzesi’nde, tarihten bugüne gelen eşsiz oyuncaklar sergilenmektedir. Müze, Göztepe’nin ayakta kalabilmiş nadir köşklerinden birinde ziyaretçilerini karşılamaktadır.

Oyuncak Müzesi, Sunay Akın’ın 20 yıl içinde 40’dan fazla ülkeden topladığı oyuncakları bir araya getirmesinin ardından 23 Nisan 2005 günü Belgin Akın ve Sunay Akın tarafından kurulmuştur. Müze’nin dekoru sahne sanatçısı Ayhan Doğan tarafından tasarlanmıştır. Sunay Akın’ın şair ve yazarlığının etkisinin Ayhan Doğan’ın usta tasarımıyla yansıması, Müze’yi gezeceklere inanılmaz bir atmosfer sağlamaktadır.

Müze’nin amacı Dünya tarihini, eğlenceli ve öğretici bir dille her yaşa hitap edecek şekilde yansıtmaktır. Müze, 1700’lü yıllardan günümüze ulaşan ve çeşitli ülkelerden derlenen binlerce oyuncağı barındırmasıyla, küçük büyük herkesin ilgi odağı olmaktadır.

İstanbul Oyuncak Müzesi Dünya’da bu alanda var olan önemli örneklerden biri haline gelmiştir. Sunay Akın 2012 yılının kasım ayında dünya çapındaki benzer örnekleri bir araya getirmek amacıyla ‘Oyuncak ve Çocuk Müzeleri Birliği’ni kurmuştur. Birlik ilk buluşmasını Türkiye’de gerçekleştirmiştir. İstanbul Oyuncak Müzesi, Dünya çapında oyuncak ve çocuk birliğinin kurulmasına öncü olarak, ‘Oyuncak Müzelerinin Başkenti’ unvanını kazanmıştır. Ülkemizde de Gaziantep ve Samsun’da birer oyuncak müzesi kurulmasına öncülük etmiştir.

Müze’nin girişinden itibaren 2. Dünya Savaşı’ndan gölge oyunlarına, Barbie bebeklerden evcilik takımı ve arabalara kadar farklı ülkelerden çok sayıda çeşitli oyuncağı bir arada görebilmek, insanı hayran bırakıyor. Üstelik bu değerli, anlamlı ve özel oyuncakların böyle bir alanda birlikte korunuyor ve saklanıyor olması, tüm Dünya için önem taşımaktadır.

Müze’yi pazartesi günleri hariç ziyaret edebilirsiniz. Ziyaretiniz sırasında ‘Müze Cafe’de dinlenebilir, aynı zamanda o alanda bulunan oyuncakları da keşfedebilirsiniz.

Mekân, çocuklar için doğum günü kutlamalarına da ev sahipliği yapmaktadır. Çıkışta bulunan mağazalarından Müze’yi hatırlatacak bir hatıra eşyası satın alabilir ya da sevdiklerinizi gülümsetecek hediyeler seçebilirsiniz. Müze’de sık aralıklarla düzenlenen; etkinlik, söyleşi ve atölye çalışmalarından haberdar olmak için  https://istanbuloyuncakmuzesi.com/ adresinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Müze’nin 2022 itibarıyla giriş ücretleri, tam 55, öğrenci 30 TL’dir.

Haber: Neveser Çizmecioğlu (Halkla İlişkiler ve Reklamcılık 2. Sınıf Öğrencisi)

×