Balat Esnafı Dertli: "Biz Buraya Sahip Çıkamadık!"

Balat Esnafı Dertli: "Biz Buraya Sahip Çıkamadık!"

İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan Balat semtinin sokakları, her gün binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor ve yerli halkın doğal yaşam alanı olan mahallelerde binlerce fotoğraf çekiliyor. Bu konu hakkında neler düşündüklerini semtteki esnafa sorduk.

Konuyla ilgili sıkıntı yaşadıklarını ifade eden semtteki market işletmecisi Maşallah Bey ‘’Genel olarak baktığımızda buraya dışarıdan gelen bir yabancının bir esnaf olarak bize çok bir faydası olmuyor. Çünkü gelenlerin amacı etrafı gezip fotoğraf çekmek ve kendilerini eğlendirmek. Bir şey yiyip içecek olduklarında da ya kafeleri ya da zincir marketleri tercih ediyorlar, esnafa yine bir katkısı olmuyor. Bunun yanı sıra bu ziyaretlerin yoğun bir şekilde olması Balat’ın değerini arttırdı ve mal sahipleri dükkan kiralarını yükseltti. Bu da bizi olumsuz etkiledi’’ şeklinde görüşlerini dile getirdi.

‘‘Turistliğin de bir adabı ve erkanı vardır’’

1960 senesinden beri Balat'ta yaşayan ve terzicilik yapan Ramazan Bey ise ‘’Ziyaret için gelen ya da buraya yerleşenlerden memnun değiliz. Kültür yönünden de bir benzerlik olmadığı için bize uygun olmayan davranışlarda bulunuyorlar. Turistliğin de bir adabı ve erkanı vardır. Fatih Sultan Mehmet’in, İstanbul ordusunun ayak bastığı bu semtte turistlerin ahlakımıza uygun olmayan davranışlar sergilemeleri hoş bir durum değil. 1960 senesinden beri buradayım, özellikle son yıllarda bu durum katlanarak ilerledi ve artık normalleştiği için maalesef ki alışmak mecburiyetinde kaldık. Diğer semtler başını almış gitmiş zaten ama biz buraya sahip çıkamadık.’’ ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından koruma altına alındıktan sonra ismi daha çok duyulan; yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi gören Balat, özellikle fotoğraf meraklılarının sosyal medya paylaşımları sebebiyle popülerliğini gün geçtikçe arttırıyor.

Haber & Fotoğraf: Kübra Yalçınkaya (Medya ve İletişim 2.Sınıf Öğrencisi)

×