Anadolu Ajansından Telif Hakları Hamlesi!

Anadolu Ajansından Telif Hakları Hamlesi!

İnternet teknolojilerinin gelişmesi, eser sahibine; eserini daha geniş kitlelere kolayca ulaştırabilmeyi sağlarken kopyalanmasını ve çoğaltılmasını da mümkün kılıyor. Diğer yandan eserlerin izinsiz biçimde çoğaltılması telif haklarının ihlal edilmesine neden oluyor.

Dijital basının eşik bekçilerinden Anadolu Ajansı (AA) 14 Ekim’de haber içeriklerinin telifinin korunması ve kamuoyunda bilinç oluşturulması amacıyla “Dijitalleşme Sürecinde Basında Telif Haklarının Korunması Sempozyumu’nu” düzenledi. Sempozyumun açılış konuşmalarını AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Ziya Taşkent yaptı.

AA Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Karagöz, teknolojinin gelişmesiyle birlikte Günlük yaşamda da haberin daha çok cep telefonu ya da internet üzerinden arama motorlarına yazılarak takip edildiğini vurguladı. Yeni mecralarla paralel olarak rekabet ortamının da dönüşümüne dikkat çekti.

“Tüm basın emekçilerinin haklarını korumayı hedefliyoruz.”

Serdar Karagöz Sempozyum’ un önemini şu cümlelerle ifade etti “AA olarak sadece Ajansımızın değil, tüm basın emekçilerinin telif ve mülkiyet haklarını korumayı; haksız rekabeti gidermeyi hedefliyoruz. AA Genel Müdürü olarak benim mücadelem de habercinin sahada büyük özverilerle, emek harcayarak ürettiği o içeriğin hakkını, basın emekçilerinin hakkını korumaktır.”

Hukuki anlamda çalışmalara devam ettiklerini bildiren Karagöz, Türkiye’de bu konunun en önemli paydaşlarının sempozyumda bir araya geldiğini ve bu vesileyle oluşan tartışma platformunun yasaya dönüşmesini temenni etti. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen AA Hukuk İşleri Müdürlüğüne ve katılımcılara teşekkür etti.

Haber ve Fotoğraf: Bahar Mert (Medya ve İletişim 2. Sınıf Öğrencisi)

×