‘‘18 Mart Çanakkale Zaferi'ni Anlamak’’ Doç. Dr. Uğur Yasin Asal TİMM Radyo’da Konuğumuz Oldu!

‘‘18 Mart Çanakkale Zaferi'ni Anlamak’’ Doç. Dr. Uğur Yasin Asal TİMM Radyo’da Konuğumuz Oldu!

İstanbul Ticaret Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Yasin Asal, Çanakkale Zaferi'nin 108. yıl dönümü sebebiyle yapılan ''Gündem Özel'' programına konuk oldu. Çanakkale Zaferi'ni dönemin siyasi şartlarına göre okumak gerektiğini kaydeden Asal, ''Büyük bir zafer olan Çanakkale, bugün bizlere çok şeyler anlatıyor. Çanakkale ruhunu ve bilincini genç nesillere daha etkili bir şekilde aktarmanın yolunu bulmalıyız'' ifadelerini kullandı.

Podcasti Dinlemek İçin Tıklayın

‘‘Çok Önemli Askeri Tecrübeler Var’’

Doç. Dr. Asal, ‘‘Çanakkale o devir içinde dünya teknolojisinin bir savunma hattı karşısında nasıl başarısız olduğunu da gösterdi. Çünkü gerçekten yenilmez armada dedikleri ve dünyadaki donanma teknolojisinin son unsurları Çanakkale’de Türk donanması karşısında başarısız oldu. Bu askerî açıdan büyük bir infialdi bunun etkileri aslında savaşın seyrini de etkiledi. Öncelikli büyük bir şok olarak da algılandı. Böylesine büyük bir donanma dar bir boğazda bir hattı kıramadı. Bu yönüyle çok önemli bir askeri tecrübe var’’ şeklinde konuştu. 

‘‘Bolşevik Devrimini Doğurdu’’

Çanakkale Zaferi'nin dünya siyasi tarihinde yeni bir devrim de doğurduğunu kaydeden Doç. Dr. Asal, ''O devrim de Rusya’daki Bolşevik Devrimi. Ekim devrimine yol açan buradaki yardımımın ulaşamaması, İhtilaf Devletleri’nin Çarlık Rusya’sına bu süreçte yardım edememesi nedeniyle Rusya’daki Bolşeviklerin hızlandığı bir dönem de geçirdik. Bu yönüyle de Çanakkale dünya siyasi tarihine de önemli bir ivme kazandırıyor. Buradaki devrim sürecinin hızlanması ve Sovyetler birliği sürecinin başlaması'' ifadelerini kullandı. 

‘‘Çanakkale Sadece Bir Savunma Hattı veya Savunma Savaşı Değil’’

Çanakkale Zaferi'nin Osmanlı’nın düzenli ordusunun aslında tümüyle yok olmadığını da gösterdiğini ifade eden Doç. Dr. Asal, ''Cephe savunmasının, koordinenin, komutanlık yetkisinin bu noktada halen çok verimli olduğu da görüldü. Tabii ki burada Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliği de bu verimin ortaya çıkarılmasında büyük bir önem taşıyor. Askeri açıdan o büyük birlikleri, Almanların etkisine rağmen bir Türk subayının başarıyla sevk ve idare etmesi, Türk ordusuna büyük bir moral kazandırmıştır. Çanakkale’de elde ettiği tecrübeler Kurtuluş Savaşı’nda özellikle Batı Cephesi’ndeki ileri harekatlarda gördüğümüz gibi Türk ordusunun yeniden dizaynı bağlamında Mustafa Kemal’e büyük tecrübeler kazandırdı. Bütün bunları birlikte düşündüğümüzde Çanakkale sadece bir savunma hattı ve savaşı değil onun çok ötesinde bir yer tutuyor.  Burada Türk ordusunun disiplini ve Atatürk’ün liderliğinin nasıl başarılı sonuçlar ortaya çıkardığını görüyoruz’’ şeklinde konuştu. 

‘‘Milli ve Manevi Değerlerin Öne Çıktığını Görüyoruz’’

Doç Dr. Asal, sözlerini ''Çanakkale Osmanlı’nın son döneminde yurt savunmasının nasıl yapılabileceğinin ve burada büyük bedellere rağmen başarıların nasıl ortaya konacağını anlatan önemli bir savaştır. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ‘‘Çanakkale Mahşeri’’ adlı eserinde nasıl büyük bir savaş ve ağır bir tablo karşı karşıya olduğumuzu görürsünüz. Ki bunlar tarihi belgelerde de yerini alır.  Bu savaş aynı zamanda Mehmet Akif’in de yükselişini de beraberinde getirir. Bütün bunlar milli ve manevi değerlerin yükselişini de ortaya çıkarır. Bu yönüyle de kendi içinde bir motivasyon kazandırır'' şeklinde sürdürdü. 

‘‘Çanakkale Bize Neler Anlatıyor?’’

Çanakkale ruhunu ve bilincini genç nesillere daha etkili bir şekilde aktarmanın önemini vurgulayan Doç. Dr. Asal,  ''Çanakkale Türk milletinin istediği zaman neleri başarabileceğinin bir kanıtıdır. Oradaki kahramanlığın, motivasyonun, milli mücadele ruhunun, birlikte olabilmenin, istenildiğinde zorluklar karşısında kenetlenebilmenin nasıl mümkün olduğunun görülmesi çok önemlidir. Bize düşen yeni nesiller ile Türkiye’yi daha ileriye taşıyabilmek ise yeni nesillere Çanakkale Ruhunu hissettirerek vermektir. Bu aynı zamanda şehitlerimize olan saygının da bir gereğidir. Hatta ilkokuldan başlayarak nitelikli bir eğitim bağlamına oturtursak, Türk toplumu için Çanakkale bütünsel bir okuma anlamına gelir’’ şeklinde konuştu.

Haber: İsmail Mücahit Aydemir

×