‘‘140. Yaşını Kutladığımız İTO, Dünyanın En Büyük İkinci Örgütü’’ İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, Program Konuğumuz Oldu!

‘‘140. Yaşını Kutladığımız İTO, Dünyanın En Büyük İkinci Örgütü’’ İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, Program Konuğumuz Oldu!

‘‘140. Yaşını Kutladığımız İTO, Dünyanın En Büyük İkinci Örgütü’’ İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, Konuğumuz Oldu!

İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, Dr. Öğr. Üyesi Gözde Sunal’ın sorularını yanıtladı. 140.yıl kuruluş yıl dönümünün kutlandığı İstanbul Ticaret Odası’nın misyonundan söz eden Dr. Kuralay, ‘‘İTO; ticaret hayatını düzenlemek, tüccarlar için lobi yapmak, uluslararası ilişkileri geliştirmek, fuar organizasyonları yapmak gibi çok büyük misyonları olan bir kurum. Bugün 700 bin üyesi ile Paris Ticaret Odası’ndan sonra dünyanın en büyük 2. örgütü. Karaköy’de 24 kişi ile kurulan İTO, günümüzde 700 bin üyesi ve 81 komitesi ile dev bir kurum’’ şeklinde konuştu.  

‘‘İTO Ne İş Yapar?’’

Zaman zaman üyelerden veya kamuoyundan ‘‘İTO ne iş yapar?’’ şeklinde soruların geldiğini ifade eden Dr. Kuralay, ‘‘İTO en başta bütün şirketlerin hafızasıdır. Bütün şirketlerin sicil kayıtlarını biz tutuyoruz ve takip ediyoruz. Yılda 6-7 milyon evraktan oluşan, görünmeyen bir bürokratik iş sürecinden söz ediyoruz. Bunun dışında yılda 40 tane uluslararası fuara katılan ve Türk ticari hayatını temsil eden bir sivil toplum tarafı var. 1960 yılından beri de çok sayıda fuara ev sahipliği yapıyor İTO. Bunun dışında yılda 150’ye yakın uluslararası ticari ve devlet heyetlerini kabul etmek ve bir anlamda ticari diplomasiyi geliştirmek. Bunlara ek olarak yayıncılık faaliyeti de yapan bir kurum İTO. İlk yayınımız 1885 yılında Dersaadet Ticaret Gazetesi olarak çıkmış, hala günümüzde bu gazete yayınına devam ediyor. Bugüne kadar 3000 başlıkta kitap yayınlamış, biz şu anda bunları tek bir marka altında ‘‘Kitap İstanbul’’ olarak Liman Han’ında topladık. Yine burada ihtisas kütüphanemiz var: özellikle akademisyenler, akademik çalışma yapmak isteyenler için uluslararası dijital ve baskılı kitaplardan oluşan bir kütüphanemiz var. Bu açıdan baktığımız zaman şu anda 56 okulda meslek eğitimini birinci derecede gündeme almış durumdayız. Fuar organizasyonları üretiyoruz; Dünya ticaret Merkezi’nin büyük ortağıyız ve şu anda fuar merkezlerimiz yenilendi ve dünyanın en modern, en gelişmiş fuar merkezine sahibiz.’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Fikri Olan Gençleri Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’ne Bekliyoruz’’

Dr. Kuralay, ‘‘1990’lı yıllardan beri hayatımıza yüksek teknoloji ve dijitalleşme olarak iki kavram girdi. Biz de İTO olarak hem şirketlerimizin dijitalleşme sürecinin kolaylaşması ve hem e-ticaret konularında bilgilendirilmeleri bağlamında çalışmalar yürütüyoruz. Buna ek olarak Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nde, fikri olan genç arkadaşlarımızın, girişimlerine yardımcı oluyoruz. Bu hizmeti herhangi bir karşılık beklemeden yapıyoruz ve yoğun talep alıyoruz. Bu açıdan, fikri olan ve fikrini projeye veya yazılıma dönüştürmek isteyen bütün gençleri bekliyoruz. Başarılı olanları uluslararası fuarlara götürüyoruz, bu da onlar için önemli bir imkân’’ sözleri ile fikrini projeye dönüştürmek isteyen gençlere çağrıda bulundu.

‘‘Teknopark, Türkiye’nin ve Dünyanın En Kıymetli Merkezlerinden Biri’’

Teknopark hakkında sorulan soruyu yanıtlayan Dr. Kuralay, ‘‘Teknopark İstanbul, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile ortak çalıştığımız bir kurum. Özellikle savunma sanayi, havacılık sektörlerinde üretim yapan çok sayıda şirketlerimiz var orada. Türkiye’nin bugün savunma sanayinde %80’lere gelmesinde İstanbul Teknopark’ın büyük katkısı olduğunu düşünüyorum’’ şeklinde konuştu.

‘‘Sanatçılarımız Hünkâr Kasrı’nda Çalışmalarını Yapıyorlar’’

İTO'nun kültür sanat faaliyetlerine de değinen İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay ''Kültür sanat alanında Hünkâr Kasrı’nda bugüne kadar 100’den fazla sergi açtık. Onun altında 6 tane hücre dükkanımız var. Oraları ücretsiz bir şekilde 6’şar aylık dönemlerle sanatçılarımıza açıyor, onların çalışmalarını üretebilmelerine destek oluyoruz. İTO’nun bitişiğindeki binamızı '‘İTO Sanat’' adı altında şu anda restore etmeye başladık, orayı Ticaret Müzesi ve Oditoryum yapacağız ve İstanbul’un kültür sanat hayatına kazandıracağız’’ ifadelerini kullandı.

‘‘140.Yıl Kitapları ve Fotoğraf Yarışması’’

İTO’nun kuruluşunun 140. Yılı sebebiyle yapılan çalışmalara da değinen Dr. Kuralay, ''İki adet belgesel, iki adet de özel kitap hazırladık ve bir fotoğraf yarışması düzenledik. Bu fotoğraflardan başarılı olanlara da Hünkâr Kasrı’nda sergi açacağız. Belgesellerimizin birisi eski başkanlarımızı ve yöneticilerimizi anlatan bir belgesel oldu, diğeri ise İTO’nun 140 yılını anlatan bir belgesel. Yakın bir dönemde hem belgesel gösterimlerini yapacağız, hem kitapların tanıtımı ve hem de yarışmada başarı gösteren fotoğraflardan oluşan sergiyi açacağız’’ şeklinde konuştu.

Haber: İsmail Mücahit Aydemir

 

×